Le tri ure do vesoljske postaje in brezhibni New Shepard

Podjetje Blue Origin je testiralo eksperimentalno tehnologijo za natančno in varno pristajanje na Luni.
Fotografija: Sojuz MS-17 je do ISS potreboval le tri ure. FOTO: Roskosmos/Reuters
Odpri galerijo
Sojuz MS-17 je do ISS potreboval le tri ure. FOTO: Roskosmos/Reuters

Za rojstni dan poletela v vesolje


Trije Zemljani so zapustili Zemljo. Naslednjih šest mesecev bodo ameriška astronavtka Kate Rubins in ruska kozmonavta Sergej Rižikov in Sergej Kud Sverčkov preživeli na Mednarodni vesoljski postaji, kamor so poleteli z ruskim sojuzom z vzletišča v Bajkonurju v Kazahstanu. Izstrelitev rakete je potekala brez težav, samo potovanje pa je trajalo le tri ure – to je nova, krajša pot do postaje, po običajni so potovali najmanj šest ur. Tirnico, ki vključuje le dve orbiti okoli planeta, preden plovilo ujame postajo, je do zdaj uporabljala le ruska tovorna kapsula progress.





Nasa je po zadnjem poletu sojuza s posadko aprila letos odobrila tudi lastne vesoljske taksije – Spacexove dragone, a so v agenciji vseeno rezervirali še en sedež pri ruskih kolegih. Do poleta Boba Behnkena in Douga Hurleyja s Floride maja letos je imel Roskozmos monopol nad poleti človeških posadk. Nasa medtem čaka še na Boeingovo plovilo. Za Rubinsonovo je bil to drugi polet v vesolje, ki ga je doživela prav na svoj rojstni dan 14. oktobra, drugič je v vsemirje poletel tudi Rižikov, Kud Sverčkov pa prvič. V vrhunskem laboratoriju 400 kilometrov nad našimi glavami bodo opravljali številne znanstvene poskuse in testiranja različnih tehnologij.

Astronavtka Kate Rubins in kozmonavta Sergej Rižikov in Sergej Kud Sverčkov. FOTO: Roskosmos/AFP
Astronavtka Kate Rubins in kozmonavta Sergej Rižikov in Sergej Kud Sverčkov. FOTO: Roskosmos/AFP


Na postaji so jih pričakali Chris Cassidy, Anatolij Ivanišin in Ivan Vagner, ki pa se počasi že pripravljajo na pot domov. Na trdnih tleh bodo po načrtih pristali 21. oktobra. V vesolje so odpotovali 9. aprila, ko se je ves svet zaprl v domove zaradi koronavirusa. Takrat smo upali, da bodo oktobra razmere drugačne, a smo se očitno zmotili. Mednarodna vesoljska postaja je stalno naseljena od 2. novembra 2000 in je eden najboljših zgledov sodelovanja različnih držav, tudi takšnih, med katerimi je nekoč vladala močna tekmovalnost.

Kozmonavt Ivan Vagner je s postaje takole ujel let sojuza MS-17. FOTO: Roskosmos/AFP
Kozmonavt Ivan Vagner je s postaje takole ujel let sojuza MS-17. FOTO: Roskosmos/AFP


image_alt
Musk in Bezos v tekmi za pristanek na Luni

 

Brezhibni polet New Sheparda


Podjetje milijarderja in ustanovitelja Amazona Jeffa Bezosa Blue Origin je v torek izstrelilo podorbitalno raketo New Shepard s potniško kapsulo in eksperimentalno tehnologijo Ameriške vesoljske agencije Nasa za natančno in varno pristajanje na Luni. Enostopenjska 18 metrov visoka pogonska raketa je poletela s testnega kozmodroma v puščavi zahodnega Teksasa in se dvignila 105 kilometrov visoko, nato pa se je po dveh minutah in pol ločila od kapsule, obe plovili pa sta se nato nadzorovano spustili proti Zemlji. Raketa je mehko pristala z vžigom motorja, kapsula pa deset minut po izstrelitvi s pomočjo treh padal in zaviralnih motorjev.



Polet New Sheparda je bil že trinajsti po vrsti, podjetje Blue Origin pa ga namerava v kombinaciji s potniško kapsulo uporabljati tudi za vesoljski turizem. Na rob vesolja bodo popeljali po šest oseb naenkrat, nekaj nad sto kilometri nad Zemljo se bo potniški del ločil od rakete, turisti pa bodo uživali v razgledu in približno treh do štirih minutah breztežnosti. V podjetju so sporočili, da bodo do turističnih poletov opravili le še nekaj testnih izstrelitev, že nekaj časa pa raketo uporabljalo za izstrelitve znanstvene opreme. Tokrat je bilo na krovu dvanajst eksperimentov, med njimi so bili posebno zanimivi Nasini senzorji in radarji za popravljanje kraja pristanka v zadnjih trenutkih, ki ga bodo uporabili tudi pri odpravah Artemis na Luno.

Blue Originova raketa New Shepard je testirala Nasin snzor za pristajanje na Luni. FOTO: Blue Origin/AFP
Blue Originova raketa New Shepard je testirala Nasin snzor za pristajanje na Luni. FOTO: Blue Origin/AFP

 

Dodatni čas za Falcon 9


Zaradi težav z raketo so prvi operativni polet Spacexovega dragona za človeško posadko preložili z zadnjega oktobra na sredino novembra. Natančen datum še ni znan. V Nasi pojasnjujejo, da podjetje Elona Muska potrebuje dodaten čas, da preveri delovanje sistemov na prvi stopnji rakete falcon 9. Napaka se je pokazala na nedavni izstrelitvi. V Nasi pozorno spremljajo dogajanje in vse postopke, ki jih opravlja zasebno vesoljsko podjetje.

image_alt
Milijarde za Luno, film na ISS in strupeni avstralski pajki


Nespremenjen ostaja datum za izstrelitev satelita sentinel-6 Michael Freilich, ki ga bodo po sedanjih načrtih izstrelili z raketo Falcon 9 10. novembra s kalifornijskega izstrelišča v zračni bazi Vandenberg. Konec novembra oziroma na začetku decembra je predvidena še ena Spacexova odprava za Naso, to je dostava tovora na Mednarodno vesoljsko postajo. Spacex bo to storil z novo različico tovorne kapsule dragon.

Komentarji: