Musk objavil upodobitev testne vesoljske ladje Starship

Testno plovilo je krajša različica prihodnje zgornje stopnje vesoljske rakete, s katero želi SpaceX osvojiti Mars.
Fotografija: Testno plovilo Starship. FOTO: Elon Musk/SpaceX
Odpri galerijo
Testno plovilo Starship. FOTO: Elon Musk/SpaceX

Prvi mož vesoljskega podjetja SpaceX Elon Musk je na twitterju objavil umetniško upodobitev testnega vesoljskega plovila Starship. Gre za manjšo različico vesoljske ladje, s katero želijo leta 2023 najprej do lune, nato do Marsa in še dlje. »Operativna ladja Starship bo seveda imela okna,« je zapisal.



Testno plovilo gradijo v kraju Boca Chica v Teksasu. Takole je bilo videti tik pred božičem:



Na twitterju je Musk še dodal, da bi prvi testi plovila lahko potekali že čez štiri tedne, se pa zaveda, da gre lahko še kaj narobe in je bolj verjetno, da bodo testiranja potekala čez osem tednov.



Kovinski prototip je videti izjemno eleganten, spominja pa na plovila iz znanstvenofantastičnih filmov izpred nekaj desetletij. Širok bo devet metrov, toliko kot bo široka tudi sama vesoljska ladja Starship, ki bo zgornja stopnja rakete Super Heavy, ki je prav tako še v razvoju. Bo pa testni prototip krajši in očitno brez oken. Namenjen bo podorbitalnim  poletom, s katerimi bodo preverjali delovanje, po vzoru testne rakete grasshopper, s katero so pri podjetju vadili pristajanje. 

Medtem se SpaceX pripravlja tudi na testni polet kapsule Dragon za človeško posadko.



Musk je ob tem zapisal, da bo predvideni orbitalni polet, tokrat še brez posadke, do Mednarodne vesoljske postaje čez mesec dni, čeprav je do zdaj veljalo, da bo testiranje potekalo 17. januarja (zgodaj zjutraj 18. januarja po našem času).

SpaceX bi lahko že čez pol leta do postaje popeljal prve astronavte, podobnih testiranj se nadejajo tudi pri Boeingu, ki prav tako za Naso razvija kapsulo za človeško posadko.

Preberite še:

Komentarji: