Osiris-Rex zagrabil celo malo preveč

Ker se je ujelo toliko vzorca, se pokrov ni povsem zaprl. Pri Nasi so hitro odreagirali in nekoliko spremenili načrte.
Fotografija: Analiza posnetkov je pokazala, da se pokrov ni povsem zaprl in zato sonda izgublja dragoceni tovor. FOTO: NASA / AFP
Odpri galerijo
Analiza posnetkov je pokazala, da se pokrov ni povsem zaprl in zato sonda izgublja dragoceni tovor. FOTO: NASA / AFP

Le nekaj dni po dotiku asteroida Bennu je ekipa odprave Osiris-Rex potrdila, da je sonda pograbila več kot dovolj materiala, precej več od minimalne količine 60 gramov. Morda celo nekoliko preveč.

Analiza posnetkov je, kot so pojasnili na novinarski konferenci, pokazala, da je pobiralna glava polna delcev asteroida in da jih nekaj celo uhaja. Pokrov naj se ne bi povsem pravilno zaprl, ker mi to onemogočajo nekoliko preveliki kamenčki. Vseeno menijo, da jim bo uspelo zadržati dovolj vzorca, kar pa v breztežnostnem prostoru več kot 300 milijonov kilometrov stran od Zemlje ni najenostavneje.

»Bennu nas še naprej preseneča, saj nam ponuja odlično znanost, po drugi strani pa nam pod noge meče polena,« je povedal direktor Nasinega direktorata za znanost Thomas Zurbuchen. »Čeprav bomo zdaj morali hitro odreagirati, da v povratno kapsulo pospravimo vzorec, to pravzaprav ni slab problem. Navdušeni smo, ker vidimo, da imamo velik vzorec, ki nas bo zaposloval kar nekaj desetletij,« je nadaljeval.

Posnetki so namreč pokazali, da bi lahko še naprej izgubljali kamenčke, če ne bodo ukrepali hitro. Zato so nemudoma prekinili aktivnosti, da bi natančno ugotovili količino vzorca, in ugasnili potisnike, da sonda ne bi pospeševala. Sledi nameščanje tovora v povratno kapsulo, ki bo nato potovala proti Zemlji. Tako bodo znanstveniki pravzaprav šele septembra 2023 izvedeli, kako veliko darilo jim prinaša sonda.

image_alt
Tako se je Osiris-Rex dotaknil Bennuja


»Čakati bomo morali, da sonda pride domov, da bomo izvedeli. Lahko si predstavljate, da je to težko čakanje. A dobra novica je, ker vidimo, da je veliko materiala, več kot 60 gramov, kolikor smo si začrtali za minimalni cilj,« je pojasnil Dante Lauretta, glavni znanstvenik pri odpravi z univerze v Arizoni.

image_alt
Daleč stran od Zemlje je sonda »poljubila« asteroid


»Delamo vse, da bi nadaljevali z uspehom, in moje delo je, da varno na Zemljo prinesemo kar se da velik vzorec Bennuja,« je dodal. »Izguba vzorca me skrbi, zato vzpodbujam ekipo, naj kar se da hitro poskrbi za dragoceni tovor.« Asteroid Bennu je star več kot 4,5 milijarde let in znanstveniki menijo, da so na njem ogljikove spojine, v glinenih kamenčkih je najverjetneje tudi voda. Asteroidi so, kot domnevajo znanstveniki, raznesli te spojine po osončju in morda je na mladi zemlji ravno s pomočjo asteroidov vzniknilo življenje.

Analiza posnetkov je še pokazala, da pobiralna glava prodrla nekaj centimetrov v površje, nato se je sprostil še plin, ki je pognal regolit v sondino pobiralno glavo. Osiris-Rex je v dobrem stanju.

Komentarji: