Peter Andolšek najboljši mladi astronom na svetu

Zelo uspešni so bili tudi drugi slovenski tekmovalci.
Fotografija: Slovenska ekipa dijakov na 16. Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike na Poljskem. Z leve proti desni: Marija Judež (pohvala), Žan Ambrožič (srebro), Peter Andolšek (skupni zmagovalec, zmagovalec v dveh kategorijah in zlata medalja), Miha Brvar (srebro), Žan Arsov (bron). FOTO: Andrej Guštin
Odpri galerijo
Slovenska ekipa dijakov na 16. Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike na Poljskem. Z leve proti desni: Marija Judež (pohvala), Žan Ambrožič (srebro), Peter Andolšek (skupni zmagovalec, zmagovalec v dveh kategorijah in zlata medalja), Miha Brvar (srebro), Žan Arsov (bron). FOTO: Andrej Guštin

Peter Andolšek je skupni zmagovalec 16. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike, ki je potekala na Poljskem. Slovenska ekipa se domov vrača z zlato medaljo, dvema srebrnima, eno bronasto medaljo in pohvalo, so sporočili iz Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Peter Andolšek je dosegel skupno zmago na 16. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike. FOTO: Andrej Guštin

 
Peter Andolšek je dosegel skupno zmago na 16. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike. FOTO: Andrej Guštin  
Na olimpijadi je sodelovalo rekordnih 50 držav s skupno okrog 250 tekmovalci. Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad) je bil najboljši med najboljšimi. Poleg absolutne zmage je zmagal tudi v dveh od treh kategorij, v astronomskih opazovanjih in obdelavi astronomskih podatkov.

»Peter Andolšek je tako že tretje leto zapored prejel zlato medaljo, kar še ni uspelo nobenemu od slovenskih tekmovalcev na olimpijadah iz znanja naravoslovnih ved. Tokrat pa je slavil kot najboljši mladi astronom na svetu. V desetih letih, od kar se tekmovanja udeležujejo slovenski dijaki, je to drugič, da slavimo skupnega zmagovalca. Leta 2017 je na Tajskem zmago dosegel Aleksej Jurca. Gre za izjemen dosežek, ki ne uspeva niti najmočnejšim ekipam na svetu,« so poudarili v društvu. 

Slavili so tudi ostali člani ekipe: Žan Ambrožič (Gimnazija Kranj) in Miha Brvar (Gimnazija Bežigrad) sta prejela srebrni medalji, Žan Arsov (Gimnazija Bežigrad) bronasto medaljo, Marija Judež (Sr. elektro šola in tehn. gimnazija Novo mesto) pa pohvalo.

Na olimpijadi, ki je neke vrste astronomski triatlon, so dijaki znanje preizkusili v teoretičnih in opazovalnih nalogah ter v obdelavi astronomskih podatkov. Olimpijada je potekala med 10. in 20. avgustom na Poljskem, kjer letos obeležujejo 550. obletnico rojstva poljskega astronoma Nikolaja Kopernika. Naslednja olimpijada bo v Braziliji.

Ekipo so vodili Vid Kavčič, Andrej Guštin in Dunja Fabjan. Pri državni selekciji, pripravah ekipe in izvedbi tekmovanja so sodelovali še Andreja Gomboc, Simon Bukovšek, Urban Razpotnik, Rok Kovač, Jon Judež, Ema Mlinar, Jakob Jurij Snoj in Ajda Erjavec.

Komentarji: