S čudovito fotografijo pospremila prijateljičino pot v vesolje

Arabski astronavt bo v vesolju preživel osem dni.
Fotografija: Astronavtka Christina Hammock Koch je v fotografski objektiv ujela čudovit prizor rakete, ki se dviga proti vesolju. FOTO: Christina Hammock Koch/Nasa
Odpri galerijo
Astronavtka Christina Hammock Koch je v fotografski objektiv ujela čudovit prizor rakete, ki se dviga proti vesolju. FOTO: Christina Hammock Koch/Nasa

Na Mednarodno vesoljsko postajo je prispela nova trojica, in sicer Nasina astronavtka Jessica Meir, za katero je to prva pot v vesolje, izkušeni ruski kozmonavt Oleg Skripočka in prvi astronavt iz Združenih arabskih emiratov Haza Al Mansuri. Kot veliko drugih astronavtov je tudi Mansuri izurjen vojaški pilot.



Bil je eden od dvojice, ki jo je državna vesoljska agencija lani izbrala za urjenje v vesoljskem programu. Prijavljenih je bilo več kot 4000 kandidatov. V vesolju bo ostal dober teden, saj se bo na Zemljo vrnil 3. oktobra s kozmonavtom Aleksejem Ovčininom in Nasinim astronavtom Nickom Hagueom. Mansuri je sedež na sojuzu dobil v okviru ruskega programa, ki dovoljuje tudi posameznikom, ki se ne urijo v uradnih programih petih vesoljskih agencij, upraviteljic postaje, da obiščejo vesolje.

Haza Al Mansuri (na sredini), kozmonavt Oleg Skripočka in astronavtka Jessica Meir FOTO: Maxim Shipenkov/AFP
Haza Al Mansuri (na sredini), kozmonavt Oleg Skripočka in astronavtka Jessica Meir FOTO: Maxim Shipenkov/AFP


Izstrelitev sojuza s kazahstanskega izstrelišča Bajkonur so spremljali tudi s postaje. In tako je nastala ta čudovita fotografija, ki jo je posnela ameriška astronavtka Christina Hammock Koch, ki je sredi svoje enoletne misije. Z Meirovo sta bili sošolki pri urjenju. »Tako je z Mednarodne vesoljske postaje videti, kako najboljša prijateljica uresniči svojo dolgoletno željo po potovanju v vesolje,« je pripisala k fotografiji.

Kochova se bo z Meirovo in Skripočkovim na trdna tla vrnila februarja prihodnje leto. Na postaji je že od 14. marca. Kochova je tako ženska z najdaljšim neprekinjenim bivanjem v vesolju.  

Komentarji: