Tako je za Opportunity izginjalo sonce

Na Marsu divja eden najhujših peščenih viharjev, ki so jih opazovali. Razteza se na območju, velikem kot Severna Amerika in Rusija skupaj. 
Fotografija: Serija slik, ki prikazujejo, kako se je temnilo nebo zaradi peščenega viharja na Marsu. Prva slika prikazuje sonce sredi popoldneva, zaradi svetlosti je videti večjo, ob motnosti ozračja pa se sonce spremeni v glavo bucike. FOTO: Nasa/JPL
Odpri galerijo
Serija slik, ki prikazujejo, kako se je temnilo nebo zaradi peščenega viharja na Marsu. Prva slika prikazuje sonce sredi popoldneva, zaradi svetlosti je videti večjo, ob motnosti ozračja pa se sonce spremeni v glavo bucike. FOTO: Nasa/JPL

Na Marsu se je razbesnel peščeni vihar, zaradi katerega se je znašel v težavah že skoraj 15 let star Nasin rover Opportunity.

Roverjeve baterije se namreč polnijo prek solarnih panelov, nemudoma je znanstvena ekipa ustavila delovanje vseh znanstvenih instrumentov, da bi prihranili čim več energije za ogrevanje – strupeni mraz bi bil namreč lahko usoden za robotsko vozilo. 

Če je v nedeljo rover še imel dovolj energije, da je vzpostavil stik z Zemljo, se je ta komunikacija zdaj prekinila. Znanstvena ekipa predvideva, da je napolnjenost baterij padla pod 24 voltov in so posledično vsi podsistemi ugasnjeni, delujoč je le sistem, sprogramiran, da zbudi delovanje računalnika za preverjanje količine energije. Če je ni dovolj, potem se rover znova »uspava«, so pojasnili pri Nasi. 

Peščeni vihar je eden najhujših, ki so jih uspeli opazovati na rdečem planetu. Od 10. junija se razteza na kar 41 milijonih kvadratnih kilometrov, kar je tako veliko kot Severna Amerika in Rusija skupaj. Rover se nahaja skoraj v samem središču neurja na območju, imenovanem Perseverance Valley. 

Komentarji: