Tako sta trgala izolacijo, da sta prišla do vzorcev (VIDEO)

Ruska kozmonavta sta zunaj postaje preživela skoraj osem ur.
Fotografija: Ruski kozmonavt Oleg Kononenko FOTO: Nasa/Reuters
Odpri galerijo
Ruski kozmonavt Oleg Kononenko FOTO: Nasa/Reuters

Z noži in škarjami sta ruska kozmonavta odrezala vzorce na zunanji strani sojuza, kjer so poleti odkrili skrivnostno luknjico, o kateri so Rusi namignili, da je bila morda narejena namerno. Ruska vesoljska agencija je trdno odločena, da pride do dna sicer zelo majhne razpoke, ki bi lahko predstavljala tudi nevarnost.

 

Skozi dvomilimetrsko razpoko na sojuzu, ki je pritrjen na Mednarodni vesoljski postaji, je uhajal zrak, a ekipa ni bila ogrožena.

Kozmonavta Oleg Kononenko (z rdečimi črtami) in Sergej Prokopjev (z modrimi črtami) FOTO: Nasa/AP
Kozmonavta Oleg Kononenko (z rdečimi črtami) in Sergej Prokopjev (z modrimi črtami) FOTO: Nasa/AP


Astronavti so jo lahko preučili le z notranje strani plovila. Včeraj pa sta se veterana med kozmonavti Oleg Kononenko in Sergej Prokopjev odpravila na zunanjo stran, kjer sta preživela sedem ur in 45 minut. Mukoma sta odstranila izolacijo, ki prekriva plovilo, da sta vzela vzorce za analizo.



Med deli sta sojuz MS-09 še fotografirala, hkrati pa sta pobrala znanstvene eksperimente z modula rassvet, preden sta se napotila noter. Za Kononenka je bil to že četrti izhod iz postaje, za Prokopjeva drugi.

Vzdrževalna dela na postaji so težavna, tokrat je bilo delo še težje, ker sojuz ni narejen, da bi ga popravljali v vesolju, in tako ni nobenih držal. »Ničesar ni, kjer bi se prijel, to je problem,« je po vrnitvi v notranjost dejal Kononenko.



Oktobra je vodja Roscosmosa Dmitrij Rogozin dejal, da je preiskava izključila možnost tovarniške napake. Ravno Rogozin je razburil z izjavo, da so luknjico namerno naredili v vesolju, in sicer ameriški astronavti, ker so hoteli spraviti bolnega kolega nazaj na zemljo. ZDA so se temu mnenju ostro uprle, naknadno je to zanikala tudi Rusija.

Ta del sojuza se ne vrne na trdna tla. FOTO: Nasa/AP 
Ta del sojuza se ne vrne na trdna tla. FOTO: Nasa/AP 


Del, kjer je luknjica, ni del plovila, s katerim se bo trojica astronavtov na Zemljo vrnila 20. decembra.

Preberite še:

Komentarji: