Tudi novoodkriti Goblin kaže na obstoj skrivnostnega planeta X

Znanstveniki domnevajo, da na robu osončja obstaja planet Devet ali X, ki je do desetkrat večji od Zemlje. 
Fotografija: Umetniška upodobitev pritlikavega planeta Goblin. Ilustracija: Roberto Molar Candanosa/Scott Sheppard/Carnegie Institution for Science 
Odpri galerijo
Umetniška upodobitev pritlikavega planeta Goblin. Ilustracija: Roberto Molar Candanosa/Scott Sheppard/Carnegie Institution for Science 

Znanstveniki so odkrili izjemno oddaljen pritlikavi planet, ki so ga imenovali Goblin, njegovo uradno ime je sicer 2015 TG387. Našli so ga v iskanju skrivnostnega velikana – planeta Devet ali X, ki naj bi bil na krožnici daleč za Plutonom v neraziskanem skrajnem robu osončja, v tako imenovanem Oortovem oblaku, ki se razteza v pasu, od Sonca oddaljenemu od 5000 do 100.000 astronomskih enot (AU je približna razdalja med Soncem in Zemljo).

Planet X (še) niso neposredno zaznali, vendar menijo, da bi lahko le z obstojem ogromnega nebesnega telesa razložili obnašanje nekaterih manjših. Tudi Goblin kaže, kot verjamejo znanstveniki, da planet Devet obstaja. 

Pritlikavi planet naj bi imel premer le 300 kilometrov (za primerjavo: Luna ima premer 3400 kilometrov, Pluton pa 2300 kilometrov) in ima izjemno ovalno orbito. Ko je Soncu najbližje, je dvainpolkrat dlje od Sonca kot Pluton, ki je od Sonca oddaljen 40 AU, Goblin pa se mu ne približa na manj kot 65 AU. Potem se odpravi na skrajni rob osončja, v najbolj oddaljeni toči je oddaljen kar 2300 AU. Za en krog okoli naše zvezde potrebuje neverjetnih 40.000 let. Če bi upoštevali njegov »koledar«, bi nazadnje novo leto praznovali, ko so bili tu še neandertalci. 

Znanstveniki menijo, da gre verjetno za kepo ledu, odkrili pa so ga 13. oktobra 2015 s pomočjo teleskopa na Havajih. Planet z zloveščim imenom bitja iz mitologije, ki naj bi ponoči prinašal slabe sanje, je pritegnil pozornost astronoma Scotta Shepparda z znanstvenega inštituta Carnegie, saj vseskozi ostaja na orbiti daleč za plinskimi velikani našega osončja. 

Podobno orbito ima le nekaj znanih teles, med njimi pritlikavi planet 2012 VP113 (Biden) in Sedna. Kar nekaj časa so potrebovali, da so potrdili Goblinovo orbito, saj se zelo počasi premika. Ker je majhen in tako medel, so pravzaprav imeli veliko sreče, da so ga sploh zagledali. Sheppard meni, da je v oblaku še na tisoče podobnih teles, ki jih bodo odkrili v prihodnjih letih. 


Kako Goblin kaže na obstoj neznanega velikana 


Orbita Goblina FOTO: Roberto Molar Candanosa/Scott Sheppard/Carnegie Institution for Science<br />
 
Orbita Goblina FOTO: Roberto Molar Candanosa/Scott Sheppard/Carnegie Institution for Science
 


Orbite novega planetka in Bidna ter Sedne so zelo popačene, pravzaprav jih vleče skupaj, zato Sheppard meni, da nanje vpliva ogromen planet, ki s svojo privlačnostjo premika malčke na robu osončja. Sheppard ni osamljen v idejah o planetu Devet ali X. Če res obstaja, je zagotovo večji od Goblina ali Plutona. Iz nekaterih prejšnjih študij sledi, da bi bil lahko do desetkrat masivnejši od Zemlje. Takšen bi lahko vplival na dogajanje. Kot je pojasnil Sheppard, morajo planetki, kot je Goblin, plesati okoli »Devetke«, sicer bi se z njim ali zaleteli ali pa bi jih odneslo iz orbite. Do zdaj kaže, da se ti pritlikavci obnašajo skladno s predvidenimi modeli. Astronom je 80-odstotno prepričan, da je planet res tam. 

Konstantin Batygin, profesor na Caltechu, je prav tako navdušen nad novim odkritjem. »Kljub stoletnim opazovanjem je naše razumevanje osončja nepopolno.« 

Novembra bodo ekipe znova oči teleskopov uprle v oddaljene konce v upanju, da najdejo nove pritlikave planete in morda tudi planet Devet. Verjamete, da obstaja?

Komentarji: