10 presenetljivih dejstev o pljučih

S tekom se pljuča razstrupljajo šestkrat hitreje. Povečana količina kisika v pljučih le-ta naredi močnejša in pospeši absorpcijo kisika.
Fotografija: Čim večkrat se odpravimo v naravo in se nadihamo svežega in čistega zraka. FOTO: Arhiv Polet/Maridav 
Odpri galerijo
Čim večkrat se odpravimo v naravo in se nadihamo svežega in čistega zraka. FOTO: Arhiv Polet/Maridav 

Pljuča so eden najpomembnejših organov v človeškem telesu. Vsi vedo, da jih uporabljamo za dihanje, razen tega pa ljudje premalo poznamo posebnosti, povezane z njimi.

image_alt
Nasveti za tek med počitnicami

Ženske in otroci dihajo hitreje kot moški. Otrok vdihne 40-50-krat na minuto. Odrasel človek v mirovanju vdihne 14-16-krat na minuto, med treningom pa 60-krat. Vsakih 24 ur naredimo približno 11.000 vdihov.

S tekom se pljuča razstrupljajo šestkrat hitreje. Povečana količina kisika v pljučih le-ta naredi močnejša in pospeši absorpcijo kisika. Tek prav tako poveča delež rdečih krvničk, ki prenašajo kisik v krvi.

Zbrali smo 10 presenetljivih dejstev o pljučih. Spoznali boste nekaj novega o tem fascinantnem delu človeškega telesa.

1. Človeška pljuča niso simetrična. Mnogi smo bili prepričani, da so, a ob natančnem opazovanju opazimo, da je desno pljučno krilo nekoliko večje od levega.

2. Živeti je mogoče samo z enim pljučnim krilom. Vsakodnevno delovanje se v tem primeru ne razlikuje veliko od življenja z obema, vendar boste imeli težave z dihanjem med fizičnim naprezanjem.

3. Zanimivo je, da lahko pljuča lebdijo v vodi. Te sposobnosti nima noben drug organ v našem telesu. To je zato, ker imajo pljuča vedno določeno količino zraka v sebi, tudi po izdihu.

4. Ko dihamo, naše telo porabi le 5 odstotkov vdihanega kisika. Ostalo vržemo iz sebe in potem se isti krog ponovi.

5. Povprečna odrasla oseba v eni minuti naredi 16 vdihov. To je seveda odvisno tudi od vrste aktivnosti, s katero se v tistem trenutku ukvarjamo, pa tudi od stopnje stresa, ki ga občutimo.

6. Globoko dihanje lahko včasih zmanjša stres in sprosti naše telo, zato je ta tehnika dihanja nepogrešljiv del meditacije in joge.

image_alt
Vračanje po možganski kapi

7. Kašelj ni vedno znak, da je z vašimi pljuči nekaj narobe. Lahko je simptom nečesa povsem drugega. Kašljanje približno desetkrat na dan velja za normalno in ni znak bolezni.

8. Ko je otrok v maternici, so pljuča polna tekočine, zato traja približno deset sekund, da otrok po rojstvu naredi prvi vdih.

9. Pljuča niso potrebna le za dihanje, ampak tudi za govor. Naše grlo se nahaja neposredno nad sapnikom, organom, skozi katerega prehaja zrak iz pljuč in se kasneje pretvori v zvok.

10. Kajenje je glavni vzrok pljučnega raka. Vsakdo lahko zboli za to neprijetno boleznijo, a ocenjujejo, da je kar 80 odstotkov ljudi, ki zbolijo za pljučnim rakom, trenutno ali so bili kdaj v življenju odvisni od cigaret.

Komentarji: