3. del: In na koncu la toura

Fotografija: Senior Man On Running Machine In Gym
Odpri galerijo
Senior Man On Running Machine In Gym

Vpliva fizioterapija na kakovost spanja?

Za posameznike, ki so bili dopoldne dejavni v fizioterapiji, je vse drugače. Razlika je opazna, tudi nočni spanec je bolj trden, če smo aktivni čez dan.

Poleg gibalnih omejitev so tu bolečine. Ali fizioterapija lahko zmanjša bolečino?

Z vsem, kar imamo na voljo, v veliko primerih bolečine čisto odpravimo ali pa omilimo kronične bolečine in je del leta laže.

Kognitivne sposobnosti. Demenca. So možgani mišica? Lahko ima fizioterapija vpliv na te funkcije? Vaše izkušnje?

Imamo gospo, ki je po petih letih ob diagnozi demenca boljša kakor prej fizično kakor tudi kognitivno (po testu KPSS), drugače pa pri takih osebah z vsem, kar delamo, poskušamo ohranjati vse sposobnosti, kolikor se da dolgo, kar upočasnjuje napredovanje bolezni.

Zagovarjate kongruentni odnos v fizioterapiji. Spodbujate posameznika k zanj ljubi reči, dejavnosti. Kaj opazujete pri svoji populaciji modrih?

Vizija našega doma in vodstva direktorja mag. Simona Strgarja in namestnice Alenke Milojica je kongruentni model, vseevropski model upravljanja s kakovostjo v ustanovah (E-Qalin, European quality-improving learning), stalno izobraževanje in odprtost do vseh dobrih praks, za kar sem jim/ smo jim neizmerno hvaležni. Posameznike spodbujamo k njihovim ljubim rečem, ko so žalostni, jih tolažimo, ko so veseli, delimo veselje drugim. Naša populacija modrih je še vedno z iskricami v očeh, žari ob vsakem uspehu, zmore deliti, je srčna, prijazna in delovna ter željna pomagati drugemu.

Kako bi povzeli pogoste probleme, ki pridejo s starostjo in omejujejo telesne sposobnosti posameznika? Kaj se da narediti v fizioterapiji?

Težave z ravnotežjem in koordinacijo, strah pred padci, bolečine, zmanjšana gibljivost sklepov, manjša mišična moč so ovire, pri katerih s fizioterapijo lahko veliko pomagamo. Nekatere stvari lahko izboljšamo, druge ohranjamo, se pa delo vsekakor pozna. Na primer človek po prehladu počiva, nekaj dni leži, po vnovičnem prihodu v fizioterapijo potrebuje štiri do šest tednov, da prevozi enako razdaljo na električnem kolesu kakor pred boleznijo in je lahko spet tako aktiven kakor prej.

Moje delo mi je v veselje in z našimi stanovalci smo srečni ob vsakem lepem dogodku skupaj ter si pomagamo ob manj ugodnih trenutkih, skupaj iščemo rešitve in sprejemamo predloge, s tem smo vsi soustvarjalci našega življenja in dela.

Poletela sem v poletje, kdaj pa kdaj tudi bolj in bolj, medgeneracijsko, za dušo. Hvala modrim!

 

Preberi 1. del: http://www.polet.si/dan-mladosti/le-tour-de-senior

...In še 2. del: http://www.polet.si/dan-mladosti/2-del-seniorskega-le-toura

 

Več iz te teme:

Komentarji: