4. minerali, ki so ključni za aktivnega človeka

Objavljeno
29. november 2018 07.11
Posodobljeno
29. november 2018 07.11
M.C.
M.C.
Človeško telo bi brez zaužitih mineralov težko optimalno delovalo, telo aktivnega človeka pa še težje.

Skozi potenje ob fizični aktivnosti človeško telo izgublja veliko mineralov, ki so potrebni predvsem za gibalno aktivne ljudi. Morda ne veste, a vam katerega izmed naštetih mineralov v tem članku manjka. Morda tu tiči razlog za slabše počutje med zadnjimi aktivnostmi ali pa slabšimi rezultati.

Kalcij

Zakaj ga potrebujete: Kalcija ne potrebujete samo za močne kosti, ampak za krčenje mišic, formacijo glikogena v mišicah in jetrih ter regulacijo prenosa živčnih impulzov.

Kje ga dobite: Najprej, seveda, v mleku, jogurtu in siru. Kalcij lahko najdemo tudi v mleku brez laktoze in sveže izstisnjenih sokovih. Zelenolistna zelenjava kot so brokoli, ohrovt, listnati ohrovt, regrat in kitajsko zelje, so dober in bogat vir kalcija.

Magnezij

Zakaj ga potrebujete: Del več kot 300 različnih encimov v telesu, magnezij je vpleten v delovanje krčenja mišič, nam pomaga pri vsrkavanju kalcija in ima vlogo pri uravnavanju glukoze v krvi in pri uravnavanju krvnega tlaka.

Kje ga dobite: Temna listnata zelenjava je odličen vir magnezija, tako kot bučna semena, sončnična semena, mandlji, avokado, žitarice in tudi čokolada.

Kalij

Zakaj ga potrebujete: Pomaga pri razgrajanju in razčlenjevanju ogljikovih hidratov v telesu in regulira delovanje srca.

Kje ga dobite: Sladki krompir, pelati, rdeča pesa, leča, grah, stročnice, jogurt, mleko, banane, pomaranče, brokoli, ribe in buče.

Natrij

Zakaj ga potrebujete: Kemijski element Na omogoča tekočinsko ravnovesje v telesu in ima vlogo pri prevajanju živčnih impulzov po telesu in krčenjem mišic.

Kje ga dobite: V naravnih živilih natrija ni na pretek in v ZDA je teh živil, ki vsebujejo natrij le za 10 odstotkov vseh razpoložljivih živil na trgu. Ogromno soli zaužijemo v juhah, polivkah za testenine in solato, slanih prigrizkih v že pripravljenih jedeh.