40. gozdni tek

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

V nedeljo, 30. septembra 2018 bo na vrsti jubilejni, že 40. gozdni tek, ki ga organizira Smučarski klub Brdo.
Gozdni tek SK Brdo je ena najstarejših rekreativnih tekaških prireditev  pri nas. Prvič je bila organizirana že leta 1976, ko je bila namenjena smučarskim tekačem; prireditvi so rekli kros smučarjev tekačev, udeleževali pa so se je tekmovalci iz več slovenskih klubov. Od začetka pa do danes teka niso izvedli le dvakrat, ker niso dobili dovoljenja – enkrat zaradi  gradnje obvoznice in drugič zaradi asfaltiranja ceste na Bokalce.

ni podpisa
ni podpisa


Sčasoma so se teka, poleg smučarskih tekačev, udeleževali tudi drugi rekreativci, tako da je organizator  leta 1982 tek tudi »uradno« odprl za vse. Med letoma 1984 in 1992 se je teklo tudi na polmaratonski razdalji proti Katarini in nazaj, zdaj pa je najdaljša razdalja približno 10 km z 250 višinskimi metri vzpona. 
Štart in cilj 40. gozdnega teka bo pred prodajnim centrom Lesnina na Brdu  ob 10 h. Teče se na razdaljah 1,5, 3 in 10 km po čudovitih gozdnih poteh hriba Klobuk, ki se razteza od Bokalcev do Podutika. Hrčkov tek se začne ob 11:30. Čeprav je Klobuk zelo blizu mesta in lahko dostopen, je (še vedno) razmeroma malo obiskan. Tam srečamo sprehajalce, gobarje in tekače, poznajo ga tudi gorski kolesarji – tam nam je na voljo nekaj krasnih gozdnih kolovozov, ki jih lahko povežemo preko Prevala in Toškega Čela s Polhograjci, če želimo več kilometrov in vzponov.

 

ni podpisa
ni podpisa


Prireditev je hkrati športni dan krajanov Brda in Vrhovcev, ki vas vabijo na voden pohod na Klobuk. V okviru gozdnega teka pa bo tudi letos potekal že 13. Hrčkov tek za predšolske otroke, ki je vedno dobro obiskan. Otroci tečejo okrog trgovine Lesnina na razdaljah 150 m in 300 m, najmlajši v spremstvu staršev. Hrčkov tek se začne ob 11:30.
Zanimivost gozdnega teka je, da organizator, Smučarski klub Brdo, kjer njegovi člani trenirajo tudi biatlon,  po teku na prireditvenem prostoru nudi možnost preizkusa streljanja z biatlonsko zračno puško. Kdor bo želel, bo lahko preizkusil puške,  s katerimi tekmujejo mladi biatlonci do konca osnovne šole, ko dobijo »pravo« malokalibrsko biatlonsko puško. 

 

Več iz te teme:

Komentarji: