Britanski astronavt v rekordnem času pretekel maraton v vesolju

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Britanski astronavt Tim Peake se je na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) pridružil tekačem Londonskega maratona. Na posebej prilagojeni tekalni stezi je 42-kilometrsko razdaljo premagal v treh urah in 35 minutah, s čimer je postavil Guinnessov rekord v najhitreje pretečenem maratonu v vesolju.

"Današnje jutro je bilo fantastično," je kmalu po pretečenem maratonu po telefonu sporočil Evropskemu astronavtskemu centru v nemškem Kölnu. Podvig je 44-letnik izvedel dobrih 400 kilometrov nad dejansko traso maratona, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Z dosežkom je postal najhitrejši moški maratonec v vesolju. Pred njim se je takšnega teka lotila že ameriška astronavtka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams, ki je leta 2007 v štirih urah in 24 minutah v vesolju pretekla Bostonski maraton.

Peake je imel zaradi breztežnosti precej težjo nalogo kot njegovi sotrpini na Zemlji. Na tekalno stezo je bil privezan s posebnimi pasovi, ki so ga držali k tlom. Po besedah njegovega trenerja iz astronavtskega centra Patricka Jaekla je takšen tek primerljiv teku z 20-kilogramskim nahrbtnikom na Zemlji.

Britanec, ki je pred leti Londonski maraton s časom tri ure in 20 minut pretekel že v Londonu, je rekordni tek izvedel na 131. dan svoje misije na ISS.

Na Zemlji sta s progo na eni največjih in najmnožičnejših maratonskih prireditev na svetu najhitreje opravila Kenijec Eliud Kipchoge (2:03:05) in rojakinja Jemima Sumgong (2:22:58). Kipchoge je ubranil naslov in za več kot minuto izboljšal rekord rojaka Wilsona Kipsange z Londonskega maratona leta 2014 ter le za osem sekund zaostal za svetovnim rekordom.

Več iz te teme:

Komentarji: