Dekleta DM teka: kako pa po tekmi?

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Jutri je vaš veliki dan, pravzaprav je to veliki dan ženskega teka na Slovenskem. DM tek. Veste, dekleta, matere in žene, vsi moški v državi vemo, da vas moramo v soboto popolnoma podpreti, vsaj kar se športa tiče, saj je jutri vaš poseben  dan, ki ga bo izpolnil dolgo pričakovani DM tek. Ne glede na to, če se greste potruditi  na pet ali deset kilometrov, vas malo daje trema - in to je dobro; to pomeni, da spoštujete preizkušnjo, ki ste si jo zastavile. Prepričani smo, da boste odlično opravile z razdaljama in da se boste po teku dobro počutile, tudi če bo med samim nastopom včasih naporno, mestoma morda tudi težko.

A vse to je tek - za tek pa pravijo, da je kot življenje. Kolikor daš, toliko dobiš nazaj - včasih pa tudi to ne drži. Nikoli ne veš, kako bo, pa se vedno veseliš, ko se spraviš v tekaško obutev in sprožiš korak v naravo, ni res?

A po teku ne pride le cilj in druženje z ostalimi soborkami, prav tako pride tudi naslednji dan. Dan, ki je lahko tudi tak, da te vse telo boli, saj je bil napor prejšnjega dne prehud. Morda je bila želja večja od sposobnosti telesa, morda je bilo telo utrujeno, morda je bilo kaj drugega, kar nam ni ustrezalo, moda nismo bili dovolj ogreti, sproščeni. veliko dejavnikov je, ki nam ne pomagajo pri teku, pač pa zelo omejujejo; včasih vemo zanje, včasih spet  ne, pomembno pa je, da smo dosegli zastavljeni cilj.

Nastopiti in priti do konca, ne glede na čas, ki je bil za to potreben.

Tudi takrat, ko je naslednji dan v našem telesu ves razsut, je mogoče marsikaj postoriti, da nas noge in telo nasploh ne bolijo več tako zelo.

Razmišljanja o pripravi na tek in  na vedenje med  tekom, ki jih delimo z vami, so  v osnovi povzeta po ugotovitvah Jennifer Van Allen. Dobra so, mi smo dodali še nekaj svojega zna ja in razmišljanj. Tudi razmišljanje o tem, kakšen bo naslednji dan, nedelja, je pomembno - zato, da bi se izognili bolečim nogah in utrujenemu telesu ni potrebno storiti veliko.

Malo je treba - a če ne storimo tega, nas bodo na DM tek spominjale tudi bolečine, ne pa prelepi spomini.

Naj ponovimo, kar smo že omenili: zaradi tega tudi pišemo - da bi vedno tekle po pameti in z nasmehom, ne pa kot dedci - kot junci in z obrazom trpečega na križu.

Tudi po tem se ženske ločite od nas, hvala bogu.

Kaj storiti po prihodu skozi cilj, po tekmi?

Premikajte se, bodite v gibanju. Vzemite priznaje, če jih podeljujejo po prihodu skozi cilj, in se še vsaj deset minut sprehajajte. Tako boste preprečili, da bi imeli naslednji dan trde noge, hkrati pa se bo vaš srčni utrip z visokih vrtljajev počasi spustil na normalne. Opravite tudi vaje za raztezanje, v Poletu o2  jih je bilo v zadnjih mesecih opisanih kar nekaj v člankih dr. Maje Pori, pa tudi že prej. Z raztezanjem sprostite svoje noge, hrbet in kolke.

Napolnite se. Mnogokrat so po prihodu skozi cilj na voljo prigrizki, a najverjetneje vam zelo utrujenim ne bodo preveč dišali. Da bi čim prej prišle k sebi, si v prtljago pripravite okrepčilo, ki vsebuje proteine, potrebne  za obnovo mišic, in zdrave hidrate, da obnovite svoje energijske zaloge. Vendar pozor: to morate storiti v času pol ure po prihodu skozi cilj. Seveda lahko zaužijete tudi športni regeneracijski napitek, energijsko ploščico, ali kakorkoli drugega, kar vam pomaga - in kar se med prenašanjem v in čakanjem v prtljagi ne pokvari ali zdrobi.

Oblecite se, naj vam bo toplo.  Čim prej se znebite tistega, v čemer ste tekle in se takoj oblecite v suha oblačila. Takoj po teku bo vaša telesna temperatura začela zelo hitro padati, in če boste pohajkovale naokoli v vlažnih oblačilih se boste zelo verjetno prehladile.

Naslednji dan morate naprej. Čeprav boste imeli morda dan po tekmi težke noge, bolečine in "muskelfiber", jn pomembno, da kljub temu nekaj časa posvetite kakšni športni aktivnosti. Najbolje taki, kjer ni udarjanja z nogo ob tla, to pa so lahko  plavanje, kolesarjenje, eliptični trenažer ali kaj podobnega. Gibanje bo pospešilo kroženje krvi, omililo bo vnetje mišic, in vam pomagalo, da se boste čim prej in brez bolečin vrnili k rekreativni vadbi.

Pomembno pa je, da vadbo na "dan potem"  opravite zelo nežno, kot bi se igrali s telesom, ne pa ga urili.

Več iz te teme:

Komentarji: