Ekipa Volkswagen Polet O2 že drugič v laboratoriju

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

S tekaško ekipo Volks­wagen Polet O2 smo opravili drugo testiranje v fi­zio­­loškem laboratoriju Fakultete za šport, pod vodstvom dr. Milića. V tem sklopu so bili testirani štirje tekači od šestih, saj dva zaradi zdravstvenih težav testiranja nista mogla opravljati. Imeli smo malce nesreče, saj je načrtovani termin za naša testiranja padel ravno v obdobje enega izmed vročinskih valov v naših krajih. Za dva člana naše ekipe je to pomenilo, da sta se prehladila (vročina + klima) in je bilo testiranje seveda nemogoče opraviti.

Drugi testiranci so v povprečju dosegli od­lične izide. Po fizioloških paramet­rih so vsi napredovali, po hitrosti teka so trije napredovali, ena tekačica pa naj bi na­zadovala. Vendar imamo asa v rokavu in nekaj argumentov, zakaj mogoče pri njej ti izidi lažejo oziroma ne kažejo realne slike.

Ugotovitve in interpretacija

Petra. Če kar po vrsti obdelamo vse merjence oziroma člane tekaške ekipe Volks­wagen Polet O2, lahko začnemo s Petro, ki se pripravlja na svoj prvi nastop na desetkilometrski razdalji. Petra je opravila obe testiranji. Pri drugem je opazen viden napredek, saj je tako pri sposobnosti pri anaerobnem pragu kot pri VO2max napredovala za kilometer na uro. To pri njeni hitrosti pomeni, da bi zdaj desetkilometrski tek pretekla približno pet minut hitreje kakor pred tremi meseci. To se mi zdi super napredek. Petra pridno vadi in bo še napredovala. Tekači začetniki napredujejo zelo hitro, zato so na začetku pri njih skoki v sposobnosti zelo veliki. Pri Petri se lahko zdaj do nastopa na 20. Volkswagen Ljubljanskem maratonu osredotočimo le na to, da bo pridno in redno vadila ter da se ne bo poškodovala.

Matjaž je bil na testiranju samo enkrat. Drugič ga je ustavil prehlad in testiranje ni bilo smiselno. Dogovorili smo se, da se bo testiral v drugi polovici avgusta, vse ugotovitve bomo obdelali takrat, v enem izmed prispevkov na spletni strani Poleta O2. Treba pa je povedati, da je Matjaž v ekipi najhitrejši tekač. S tem mislim na hitrosti, ki jih dosega na treningu. Tudi njegov trening je malce bolj intenziven kakor pri drugih, saj ima svoj cilj postavljen malce više. V aprilu je bila njegova hitrost teka pri najvišji porabi kisika 15,0 km/h, kar pomeni pri tej hitrosti štiri minute na kilometer. Njegov cilj je, da bi oktobra v tej hitrosti pretekel celih deset kilometrov. Če bo želel to doseči, bo moral pri tej sposobnosti napredovati za približno 10 odstotkov, kar je za obdobje pol leta povsem realno. Konec avgusta bomo videli, ali smo na pravi poti. Podatki s treningov nam kažejo, da smo, bomo videli, kaj nam bodo povedale številke.

Lea je tista punca, katere izide testiranj težko povežemo drugega z drugim. Namreč, njeni rezultati z drugega testiranja so nenavadni. Po nekaterih parametrih je vid­no, da je odlično napredovala. Njena sposobnost porabe kisika je napredovala za skoraj 10 odstotkov (9,6 %), njena hitrost teka pa je pri isti sposobnosti padla. To vidimo na prvi pogled. Vendar je treba vedno pogle­dati vso sliko. Lea je na testiranje prihitela skoraj neposredno z letališča (potovanje). Zdaj vidimo, da je bila to slaba poteza. To na neki način pojasnjuje izide testiranj. Lea je namreč v vseh parametrih napredovala, le hitrost je bila nižja. Opazimo pa lahko, da so pri posameznih pragovih nižje vrednosti srčnih utripov. To je jasen znak, da je bila utrujena in svojega telesa ni mogla prignati do najvišjih »obratov«. Pri njej se bomo oprli na naslednje terensko testiranje.

Špela je od vseh naredila verjetno naj­bolj celosten napredek. Odkar je odpravila težave s krvjo, je njena tekaška aktivnost stalna, prav tako lepo napreduje iz tedna v teden. Napredek v največji porabi kisika je zelo lep (8,0 %). Vedeti je treba, da smo ta napredek v porabi kisika ustvarili s pretežno aerobnimi vsebinami, brez intenzivnih treningov, ki so bolj učinkovita metoda. Takšen trening nas čaka septembra in v prvi polovici oktobra. Špela je ustvarila še en pomemben napredek. Zelo je povečala hitrost teka na anaerobnem pragu in pri najvišji porabi kisika. Za njo to pomeni, da bi s tem napredkom polmaraton pretekla približno deset minut hitreje, kot ga je bila sposobna spomladi. Meni se to zdi odlično. Tudi Špela je bila presenečena, kako dober čas je dosegla na enem izmed desetkilometrskih tekov, ki se ga je udeležila to poletje. Jaz sem ji v program treninga zapisal, da bo tekla neki rezultat. Ko je videla tisto številko, se je samo zasmejala. Nasmeh je njenem obrazu ostal tudi po teku, ko je napovedano res dosegla. Zanimivo bo videti v jeseni, ali bo še lahko napredovala s takšnim trendom kakor doslej.

Renati se tudi ni posrečilo udeležiti drugega testiranja. Tako kot Matjaž bo to op­ravila v drugi polovici avgusta, o izidih bomo poročali na spletni strani Poleta O2. Renata trenira za nastop na 42,2 kilometra. Pridno nabira kilometre, kljub temu da je letošnje poletje to zaradi vročine kar malce oteženo. Na prvem testiranju je pokazala, da je sposobna hitro teči, manjkala ji je aerobna podlaga. Med laboratorijskimi testi smo opravljali tudi terenska testiranja, pri njej tek na pet kilometrov. Na teh testih je pokazala izjemen napredek, kar je posledica večje količine aerobnega teka. Upam, da bomo trend zadržali do jeseni.

Matko je tisti tekač v ekipi Volks­wagen Polet O2, ki preteče največ kilometrov. Če ima na sporedu trening, ga opravi, pa tudi če je treba vstati sredi noči, ker je čez dan prevroče. Kako že pravijo, kapo dol! Njegov na­predek v najvišji porabi kisika ni tako velik kot pri drugih tekačih in tekačicah, vendar tudi za to poznamo razlago. Matko je že pred vključitvijo v Volkswagen Poletovo ekipo veliko tekel. Pri njem pričakujemo največji napredek septembra, ko se bodo zanj začeli bolj intenzivni treningi. Matko je ustvaril zelo pomemben napredek pri hitrosti teka. Namreč, pri sposobnosti najvišje porabe kisika je napredoval za cel kilometer na uro, kar pomeni, da lahko v maratonskem tempu teče približno 10–15 sekund na kilometer hitreje, kakor je bil sposoben spomladi. Če tako pogledamo njegov napredek, to ni zanemarljiva zadeva. Prepričan sem, da se bo pri njem zgodil pravi preskok v sposobnosti v jeseni, ko bomo malce bolj intenzivno trenirali. Mislim, da bo maraton na 20. Volkswagen Ljubljanskem maratonu odtekel nad pričakovanji. Vsi ti kilometri, ki jih je Matko čez zimo in spomladi pretekel, se bodo pokazali, boste videli.

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: