Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Foto: SUPanje po Grosupeljščici – oziroma kako narediti SUP v šoli

ni podpisa
ni podpisa
Andraž Vide Čeligoj
19. 6. 2015 | 09:06
5:54

Tisti, ki vsaj malo poznate mestece kipov, ki leži le tri tunele stran od mesta nad katerim je včasih kraljeval zeleno – patinast zmaj, veste, da je Grosupeljščica res majhen potok. Ne majhen po dolžini, ampak v širino res ne meri kaj prida. In glede na dejstvo, da se jo da skorajda, brez plavalnih vložkov celo prehoditi, vam bo vlilo še dodatni dvom v moje pisanje. Kar je pa še manj verjetno, je tista moja izjava v drugem delu napovednika – izdelava SUP deske v šoli. Šola je prostor za učenje in nabiranje znanja – bi rekli tisti heretiki, ki so šolo poznali kot tovarno pridobivanja odličnih ocen, ki naj bi jim v idealnem svetu omogočila zaposlitev v boljši službi.

Ampak, če imate privilegij, da obiskujete osnovno šolo Brinje v Grosuplju boste tam dobili mnogo več kot samo formalno osnovnošolsko izobrazbo. Naučili se boste uporabljati roke in možgane hkrati. In to je dandanes zmagovita kombinacija. Eden izmed »krivcev« za implementacijo zmagovalne kombinacije na brinjski šoli je učitelj, katerega modelarski krožek je izredno dobro obiskan. Med drugim je tudi eden izmed najbolj priljubljenih učiteljev na šoli. To je profesor Ivo Dović. Po njegovih zamislih so izdelali že vsa mogoča prevozna sredstva, od električnega avtomobila po imenu "Minotaver", jadrnico »Brino«, njenega motorno gnanega bratca »Brina«, model vesoljskega taksija,tandem koles in še bi lahko naštevali.

Izdelava SUP deske je bila logično nadaljevanje. Zdaj jim na šoli dejansko manjka le še – podmornica. SUP desko sta celo šolsko leto izdelovali učenki Lucija Karnelutti in Kaja Kersnik pod budnim očesom učitelja Iva. Na poti so vsi trije naleteli na kar nekaj težav, predvsem z izbiro materiala, ki so pa jih, seveda s skupnimi močmi uspešno rešili. Tako je prva, v Grosuplju narejena SUP deska doživela svojo krstno plovbo po brzicah domačega potoka in s tem požela kar nekaj občudovanja in aplavza mimoidočih sprehajalcev. Kako so prišli na idejo, kaj jim je povzročalo največ težav pri izdelavi deske, kakšne materiale so uporabili, vse to si lahko preberete v kratkem intervjuju, ki sem ga s »projektanti« SUP deske opravil na grosupeljski šoli.

1. Od kod ideja za izdelavo SUP-a?
Če sem iskrena, se ne spomnim ali je bila ideja učiteljeva ali od učencev, ampak glede na to, da smo modelarji na OŠ Brinje Grosuplje naredili že skoraj vsa druga plovila (gliser, jadrnica), je bil SUP edino kar še nismo imeli (in smo si ga seveda želeli), tako da je bilo jasno, da bo enkrat prišel na vrsto za izdelavo.

2. Kako ste izbrali ustrezne materiale?
Na šoli smo imeli velik kup manjših kosov stiroporja, ki so ostali po toplotni sanaciji stanovanjske hiše. Iz njih smo želeli izdelati SUP, vendar smo imeli težavo, saj je potrebno sredico SUP-a, ki je iz stiroporja obleči v stekleno tkanino in premazati s poliestrsko smolo, ki pa stiropor topi. Izvedli smo nekaj poizkusov kako bi rešili težavo in odkrili, da če stiropor prej premažemo z belim akrilnim lepilom za les, preprečimo stik smole s stiroporjem in do raztapljanja ne pride. Na koncu smo SUP pobarvali z živimi akrilnimi barvami in zabavnim dizajnom.

3. Koliko časa je trajala izdelava deske in kakšne so njene karakteristike?
Desko smo izdelovali od začetka do konca šolskega leta v povprečju po dve šolski uri na teden. SUP je dolg nekaj čez 3 m in širok 0,8 m.

4. Kdo vam je pri tem pomagal?
Kadar sva naleteli na težavo ali pa sva potrebovali nasvet, nama je na pomoč priskočil učitelj Ivo.

5. Kje ste izvedli prvi test na vodi?
SUP smo prvič testirali kar na potoku (Grosupeljščici), ki je od naše šole oddaljen le nekaj korakov, pri prvem spustu pa so sodelovali učenci modelarskega krožka ter nekaj mimoidočih. Prvi preizkus je bil sicer zelo zabaven, saj nismo niti vedeli ali bo SUP plul ali ne in pa seveda nas je kar nekaj že takoj na začetku padlo v vodo.

6. Kaj bi svetovali vsem, ki bi se hoteli začeti ukvarjati s SUP-anjem?
SUP-anje je zakon! Je res zelo zabaven in zanimiv šport. Zanj ne rabiš več kot par minut vaje, da ga obvladaš. Meni je najbolj všeč to, da lahko supaš praktično kjerkoli, kjer je voda, mirna ali valovita; na morju, jezeru, reki ... Tako da, če ste kadarkoli imeli željo po SUP-anju, le pogumno na desko! :)

7. Nasvet (misel) za ostale učence, ki bi hoteli uresničiti svoj zamišljeni projekt, pa ne vedo, kje in kako začeti.
Priporočam, da se gradnje sredice lotite s čim večjimi kosi »stirodurja«, sredico pa nato oblečete v stekleno tkanino in epoksidno smolo. Veliko lažje vam bo. Vsekakor se splača začeti in potruditi, ker je občutek, ko končaš in vidiš končni izdelek zares fenomenalen! Sploh pa te lahko močna motivacija in pomoč pravih ljudi popeljeta do velikih dosežkov!

To je dokaz za vse nejeverne Tomaže, da je lahko šola kljub vem naporom in tegobam tudi zabavna in ne boste verjeli, tudi poučna. Kako je tudi v gibani sliki potekala izdelava in splavitev šolskega SUPa si oglejte tukaj!

Če bi si hoteli izdelke, ki so nastali pod taktirko profesorja Dovića ogledati ali tudi preizkusiti, predvsem "Brino", "Brina" ter opisano SUP desko, se lahko v ponedeljek, 22.6.2015 ob 17 uri oglasite na ribniku v vasi Veliko Mlačevo pri Grosupljem.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine