Kako prihranimo s tekom?

Fotografija: Man running on beach at sunset
Odpri galerijo
Man running on beach at sunset

Velika večina rekreacije željnih se na začetku svoje aktivne poti sreča s tekom, predvsem zato, ker za ukvarjanje s to vejo športne aktivnosti praktično ne potrebujemo ničesar, razen primernih tekaških copat. Navkljub lepi predstavi o dostopnosti teka, pa boste iz kilometra v kilometer ugotavljali, da niste končali z opremljanjem vašega telesa. Pozimi potrebujete kakšne dobre pajkice, nogavice, kapo in rokavice, kajne? Dekleta nujno potrebujejo dober nedrček. Masaža z valjčkom po teku prija kot hudič. Osebni trener mi bo povedal in pokazal vse, jaz moram samo teči …

Torej, ni tako enostavno kot se sliši, tek je vseeno še vedno najbolj dostopen šport, a daleč od tega, da je poceni. Težava se skriva v tem, da tek hitro ni več samo hobi, ampak postane način življenja, strast, nekaj, čemur se ne morete odreči kar tako. Da vzdržujemo ljubezen in strast do teka, ta še vedno mora ostati dostopen, zato moramo vedeti, kako nas bo naš tekaški življenjski slog olajšal za manj denarja.

Lanskoletna ponudba

Ponudba tekaških copat in opreme je iz leta v leto večja in postaja že malček nepregledna. Pravijo, da morate pri okoli 800 pretečenih kilometrih (odlično od teže, načina teka in stopala tekača) zamenjati svoje zveste pomočnike in jih poslati v tekaška nebesa. Dober par tekaških čevljev stane med 90 – 180 evrov, nekateri celo več. Ko izdelovalec tekaških copat na trg lansira nov izdelek, bodite pozorni kateri je bil njihov prejšnji model, saj se ga bodo trgovine želele čimprej znebiti, da naredijo prostor novemu tekaškemu copatu. Spremljajte kdaj na trg pridejo novi copati in se odločite za prejšnji model. Vprašajte v trgovini s tekaško opremo. Prihranite.

Zgodnja prijavnina

Karseda hitro. Edini način, kako lahko prihranite pri plačevanju startnin je, da se na tekaški dogodek, ki ga želite obiskati, prijavite takoj. Veliko organizatorjev tekaških dogodkov ponuja nižje cene takoj na začetku prijavljanja na tek. Je pa pomembno še nekaj – to, da ste plačali zgodnjo in nižjo prijavnino ne pomeni, da morate v primeru poškodbe še vedno teči. Poslušajte svoje telo in ne glave. Poleg tega pa organizatorji, ki skrbijo za več tekaških dogodkov skozi leto, ponujajo pakete, kjer lahko prihranite med 10 – 30%.

Včlanite se v tekaško skupino

Ne samo, da tekaške skupine pogosto ponujajo popuste pri kupovanju tekaških copat, prijavnin na dogodke in izobraževanja o teku, tudi družba se ob teku vedno prileže. Več glav več ve, kar pomeni, da vam tudi vaši kolegi tekači lahko predlagajo kakšno boljšo in cenejšo opcijo pri npr. kupovanju copat. Strokovno podkrepljene ekipe, kot je bila tudi naša Volkswagen Polet O2, pa so zadetek v polno. Za denarnico in za vaš življenjski slog.

Te metode vam ne bodo prihranile tisoč evrov na leto, ampak ravno toliko, da boste videli, da se zares »splača«.

Več iz te teme:

Komentarji: