Na slovenskih smučiščih vsako leto več hudih nesreč

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Na slovenskih smučiščih se je v zadnji zimski sezoni zgodilo skoraj 900 nesreč. Policija je obravnavala kar 80 nesreč s hudimi telesnimi poškodbami, kar je približno dvakrat več kot leto pred tem. Da bi bila nova smučarska sezona čim bolj varna, je Zavarovalnica Triglav pod okriljem novoletne preventivne akcije Za boljši jutri danes na smučišču Vogel moči združila s člani Društva Gorske reševalne službe Bohinj. Ti so v praksi prikazali, kako poteka reševanje ponesrečencev na smučišču, postregli pa so tudi z uporabnimi nasveti za smučarje in druge obiskovalce gora v zimskem času.

Ob vijuganju po snežno belih strminah marsikdo pozabi na deset t. i. zlatih FIS pravil, ki naj bi jih upoštevali pri smučanju. Vsak smučar bi tako moral biti pozoren na to, da nikogar ne ogroža oziroma da smuča varno in  prilagojeno glede  na  znanje ter svoje zmožnosti, pri tem pa naj se smučarskim užitkom ne predaja pod vplivom alkohola.

Za otroke obvezna čelada
»Pomembno je, da je posameznik na  varno smuko ustrezno pripravljen in da začne smučati z dobro telesno kondicijo ter brezhibno smučarsko in zaščitno opremo – čelada je obvezna za otroke do  14.  leta,  za  druge pa je zaščitna  oprema zelo priporočljiva. Smučarji na urejenih smučiščih naj se držijo navodil in priporočil upravljavca smučišča ter nadzornikov na smučišču. Če jih zanese na sveže zasnežena pobočja zunaj urejenih smučišč, potrebujejo smučarji podobna znanja in opremo kot drugi obiskovalci zimskih gora,« je na reševalni vaji na smučišču Vogel povedal Janez Rozman, predsednik društva GRS Bohinj.

Vaje reševanja iz sedežnic in nihalke na Voglu so v zadnjih letih postale že stalnica, saj se tudi na našem največjem smučišču v Triglavskem narodnem parku zavedajo, da je varnost na prvem mestu. Reševalna vaja iz vsake žičniške naprave v smučarskem centru Vogel je obvezni del vsakoletnega usposabljanja osebja. Reševalna vaja se izvaja v skladu z zakonodajo in po načrtu zaščite in reševanja, ki je obvezen dokument upravljavca smučišča. Pri vsakoletni izvedbi vaje vsi udeleženci skušamo kar najbolje nadgraditi znanje in izkušnje skupaj z zunanjimi sodelavci. Tako lahko zagotovimo varnost na napravah in smučišču za vse obiskovalce,  je povedal Boštjan Klinar, izvršni direktor Žičnic Vogel Bohinj.

Letos že 64 intervencij
Kot poudarja dolgoletni član Društva Gorske reševalne službe Bohinj, v katerem so letos posredovali že v 64 intervencijah, smučarje na organiziranih visokogorskih smučiščih pogosto premamijo smučine turnih ali prostih smučarjev. Na njim nepoznan teren zunaj smučišč pa se nekateri odpravijo brez potrebnega znanja in opreme. »Če so snežne razmere nestabilne, lahko pride do nesreče oziroma sprožitve snežnega plazu,« opozarja izkušen reševalec.

Še posebej v trenutnih razmerah, ko je v gorah veliko novozapadlega snega, izkušeni gorniki odsvetujejo obisk visokogorja in izogibanje strmim neporaščenim pobočjem sredogorja. V gore se je bolje odpraviti, ko se snežna odeja stabilizira. »Na zimsko turo se ne podajajmo sami, zagotovimo si spremstvo izkušenih gornikov oziroma gorskih vodnikov. Ne pozabimo na plazovni trojček – plazovna žolna, sonda in lopata, ki nam ob nesrečni situaciji lahko reši življenje. Seveda pozimi med obvezno opremo sodijo tudi dereze in cepin. Najvažnejše pravilo je, da turo dobro načrtujemo in jo prilagodimo svojim sposobnostim, saj so dnevi kratki, koče v visokogorju pa praviloma zaprte,« je zaključil Janez Rozman.

Do ponesrečencev hitreje z novim vozilom
Da bodo lahko bohinjski gorski reševalci pri svojem delu še učinkovitejši in hitreje prišli do ponesrečencev, jim je na pomoč v sklopu svoje tradicionalne preventivne akcije Za boljši jutri priskočila Zavarovalnica Triglav. V največji slovenski zavarovalnici svoje poslanstvo odgovornosti do družbe in ustvarjanja varnejše prihodnosti uresničujejo tudi v praksi in del svojih sredstev že četrto leto zapored preusmerjajo v podporo različnim preventivnim projektom po vsej Sloveniji. Letos je Triglav med več kot 20 projekti podprl tudi nakup terenskega vozila za izvajanje reševalnih intervencij bohinjskih gorskih reševalcev, s katerim bo njihova pomoč hitrejša in mogoča tudi na težje dostopnem območju. Še posebej v zimskem času.

»V Zavarovalnici Triglav si s številnimi aktivnostmi vseskozi prizadevamo za varnejšo prihodnost in boljši jutri vseh generacij. Tokrat smo se v kranjski območni enoti odločili pomagati dvema društvoma, ki s svojim nesebičnim in požrtvovalnim delom pomagata ljudem v stiski oziroma skrbita za varnost in dobro počutje planincev in ostalih obiskovalcev gora,« je povedala Janka Planinc, direktorica Območne enote Kranj Zavarovalnice Triglav. V slednji so v okviru letošnje novoletne preventivne akcije finančna sredstva namenili tudi Planinskemu društvu Radovljica. V želji po krepitvi varnosti obiskovanja gora in izboljšanja možnosti preživetja planincev ob zastojih srca so med pohodniki priljubljen Roblekov dom na Begunjščici pomagali opremiti z defibrilatorjem, v prav tako zelo obiskanem Valvasorjevem domu pod Stolom pa so podprli sanacijo dimnika, ki je zagorel lani.

V zadnjih treh letih je sicer Zavarovalnica Triglav skozi akcijo podprla že več kot 70 preventivnih projektov po vsej Sloveniji.
 

Več iz te teme:

Komentarji: