Najhitrejše kolo na svetu

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Cameron Robertson in Tod Reichert sta oblikovalca za najhitrejšim kolesom na svetu. Pravita, da običajnega, cestnega kolesa ne bi znala izdelati, saj zahteva preveč znanja in je tehnološko dovršeno. Nedolgo nazaj, sta svojo inovacijo, hitrostno kolo Eta, odpeljala na ravnino v zvezno državo Nevada, na Nevada Route 35. In podrla svetovni rekord. 139,45 km/h.

Zakaj sta lovila hitrostni rekord na človeški pogon?

Robertson: Človek ima moč majhnega električnega vrtalnika, premore približno tri četrtine konjske moči. To pomeni, da kot oblikovalec moraš najti bolj inovativne in nove rešitve. In midva sva prišla do neverjetne. Motor kolesa je torej človek v kokonu, ki je oblikovan, da je upora vetra zelo malo. Že sama ideja je nora.

Eta je neverjetna, glede na to, da ima obliko jajca.

Robertson: Hja, že, a je tudi najhitrejše jajce na svetu. Aerodinamično je vozilo dodelano. Vse je oblikovano zato, da doseže višjo hitrost z manj moči in bolj varčno. Zelo malo je upora, gonjenje pedal ni težko, komponetne kolesa so prilagojene kolesarju, da se ta ne utrudi in prenos teže ter moči je razporejen tako, da je izkoristek maksimalen.

Torej, zdaj sta najboljša izdelovalca koles na svetu ...

Reichert: Običajnega cestnega kolesa ne bi znala sestaviti in izdelati, ni šans. Vsaj ne tako dobro kot Trek ali Cannondale. Izdelovalci so izjemno pametni ljudje z vsemi informacijami o kolesarjenju, ki obstajajo, zato ga ni problema, ki ga ne bi znali rešiti. Najino kolo je ustvarjeno za hitrost, nič drugega.

Pa je pri postavljanju rekorda človek v notranjosti velik faktor?

Reichert: Rekel bi, da je 100% vse odvisno od povezave med človekom in kolesom. Lahko imaš najboljše kolo, a če je tvoj kolesar slab rekreativec z njim ne boš dosegel nič. Še vedno na kolesu potrebuješ vrhunskega atleta. Zelo težko pa bi prepričali profesinalnega kolesarja, da se odpravi podreti rekord. Ohišje kolesa je zelo blizu, v zunanjost gledaš iz ekrana in podobno.

Kakšen je bil občutek, ko sta podrla rekord?

Reichert: Sam sem bil nervozen, ker v prejšnjih poskusih nekatera kolesa niso bila primerno pripravljena in bi lahko poletela iz ceste, morda se še nekajkrat prevrnila. Tokrat je bilo vse precej bolj varno, a se je občutka, da lahko gre kaj narobe zelo težko znebiti. Podiranje rekorda traja približno štiri minute, da v tem času premaga 8 kilometrov ceste. In že v prvih dveh kilometrih dosežeš hitrost okoli 100 km/h. Kakšna dva kilometra pred koncem sem vedel, da je rekord naš.

Robertson: To še ni vse. Letos gremo nazaj in rekord podremo še enkrat. Naš cilj je 141 km/h in mislim, da nam bo z lahkoto uspelo.

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: