Nasvet. Varno v gore

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Oglasili so se nam tudi iz zavarovalnice Adriatic Slovenica. Kot pišejo so redni bralci naše spletne strani, zato nam tudi pošiljajo nekaj nasvetov iz "zavarovalniškega zornega kota". Ne to ni oglas, ker vemo,da ste vsi pohodniki, gorniki, planinci že dobro zavarovani, kajne?

 

S snegom pobeljeni vršaci, ki jih še v pomladnih dneh opazujemo iz doline, so zelo lepa kulisa, ki vzbuja občudovanje, obenem pa nekatere tudi močno mika. Obisk gora pa ni enostaven, saj na planince preži kar nekaj nevarnosti, ki so jim kos le izkušeni in z znanjem dobro podkovani planinci z ustrezno opremo.


Začetniki v gore le v spremstvu izkušenih vodnikov!
Planincem, ki se s planinarjenjem in gorništvom šele začenjajo ukvarjati, je obisk gora v težavnejših razmerah odsvetovan. Sneg se v visokogorju stali kasneje kot v nižjih predelih, obstaja nevarnost plazov, vreme se spreminja nenapovedano, pojavi se tudi vrsta drugih pasti, ki jih neizkušeni planinci ne znajo predvideti. Če ste šele na začetku svoje gorniške poti, poiščite najbližje planinsko društvo in se včlanite. Tam boste dobili vse potrebne nasvete in informacije.

ni podpisa
ni podpisa


Izobraževanje je temelj varnega planinarjenja
Varnost in uživanje med vzponi sta močno odvisna od vašega planinskega znanja. Tega ni nikoli preveč, danes pa ga lahko nabirate na različne načine:

- v planinskih društvih in njihovih planinskih šolah,
- z obiskovanjem različnih tečajev,
- s spoznavanjem izkušenj drugih planincev na srečanjih in predavanjih,
- s samoizobraževanjem s pomočjo strokovne planinske literature in spleta.

Gore zahtevajo široko paleto različnih znanj, zato se ne zadovoljite z le eno prebrano knjigo in prvim tečajem, ki ga zaključite. Če želite v gorah uživati varno, se izobražujte ves čas.

 

ni podpisa
ni podpisa


Priprave na turo
Pred vsako turo v gore se morate dobro pripraviti. Če boste šli v gore v organizirani skupini, bodo za velik del priprav poskrbeli izkušeni vodniki v planinskem društvu. Pri tem se jim lahko pridružite in začnete spoznavati pomembnost in kompleksnost priprav.

Preden se odpravite na turo, morate preveriti oziroma poskrbeti za nekaj pomembnih podrobnosti:

- dobro morate poznati pogoje in razmere, ki vas čakajo v gorah,
- narediti morate načrt poti (čas hoje gor in dol, smer, dolžina, teren), jo prilagoditi svojim sposobnostim, določiti tempo hoje, načrtovati postanke ter o načrtu poti pred odhodom obvestiti sorodnike ali prijatelje,
- več dni pred načrtovano turo morate spremljati vreme, vremenske napovedi in posebnosti vremena za izbrano območje,
- pripraviti morate ustrezna oblačila, ki vas bodo ščitila v primeru naglega poslabšanja vremena,
- preverite odprtost planinskih koč in stanje planinskih poti,
- pravočasno pripravite nahrbtnik z vso potrebno opremo, ki jo morate seveda tudi znati uporabljati. Ne pozabite na kremo za zaščito pred soncem, energijske prigrizke, pijačo in mobilni telefon z napolnjeno baterijo.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Pri pripravah je običajno treba upoštevati še nekaj drugih dejavnikov, ki lahko vplivajo na turo. Če boste s seboj vzeli otroke ali greste v gore v skupini, v kateri niso vsi enako dobro telesno pripravljeni, jim morate prilagoditi izbran cilj in načrt poti.


Gore so lepe, a tudi nevarne
Obisk gora je čudovito doživetje, zato ne pustite, da ga pokvarijo neljubi dogodki. Izognete se jim lahko z upoštevanjem zgornjih nasvetov in priporočil na strani Planinske zveze Slovenije. Priporočamo vam, da postanete njen član, saj si z včlanitvijo zagotovite tudi nezgodno zavarovanje. PZS ima namreč sklenjeno člansko zavarovanje, v katerega je vključeno nezgodno zavarovanje članov, zavarovanje stroškov reševanja v tujini s 24-urno asistenco in zdravstveno asistenco za tujino ter zavarovanje zasebne odgovornosti članov PZS. V zavarovanje je vključeno tudi zavarovanje odgovornosti Planinske zveze Slovenije in strokovnih kadrov PZS.

 

Foto: AS, Scott, Shutterstock

Več iz te teme:

Komentarji: