Noč delfinov

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

5. Noč delfinov, bo v četrtek, 19. 1. 2017, v Prulček baru, Prijateljeva 2 v Ljubljani.

Pričakujejo vas že od 18. ure dalje, ko si boste vzeli čas za druženje, ob 18.45 pa se boste skupaj sprehodili skozi naše leto 2016. Večer se bo zaključil v ritmih dobre glasbe z blues&rock jam koncertom.

Vstopnine ni, že vnaprej pa se zahvaljujemo za vaše donacije.

Namen dogodka je predstaviti delo društva v preteklem letu, vzbuditi zavedanje o pomembnosti ohranjanja morskega okolja in njegove biotske raznovrstnosti ter se zahvaliti vsem, ki društvo v teh prizadevanjih podpirajo.

 

Morigenos je slovensko društvo za morske sesalce je neodvisna in neprofitna strokovna nevladna organizacija, ki združuje znanstveno raziskovanje, monitoring, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti.

»Morigenos« v starem keltskem jeziku pomeni »rojen v morju«. Društvo je bilo ustanovljeno leta 2001 in izvaja več projektov na področju znanstvenega raziskovanja, izobraževanja, ozaveščanja javnosti ter varstva morskega okolja.  Društvo je s strani Ministrstva RS za okolje in prostor uradno priznano kot društvo, ki deluje v javnem interesu na področju ohranjanja narave.

Glavna in osrednja dejavnost društva je Slovenski projekt za delfine, dolgoročni program raziskovanja, monitoringa in varstva delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus) v slovenskem morju in okoliških vodah severnega Jadrana. To je prva dolgoročna in sistematična raziskava delfinov v Sloveniji. Društvo Morigenos te živali preučuje in spremlja od leta 2002, s čemer je dokumentiralo stalno prisotnost populacije velikih pliskavk pri nas. Pred tem je bilo o delfinih v Sloveniji malo znanega, malokdo pa je vedel, da se pri nas sploh pojavljajo. Društvo Morigenos je z metodo foto-identifikacije leta 2002 začelo vzpostavljati prvi fotografski identifikacijski katalog delfinov na področju Slovenije in okoliških voda. Katalog vključuje že več kot 100 delfinov, ki to območje uporabljajo za svoj življenjski prostor.

Danes nekatere delfine že dobro poznamo, saj jih spremljamo že 10 let. Tako na mnoge gledamo kot na stare prijatelje, ki nam počasi razkrivajo skrivnosti njihovih življenj. Nekatere mladiče smo imeli priložnost opazovati med njihovim odraščanjem, vedno pa se razveselimo tudi novih mladičkov znanih samic.

 

Nina Uratarič Malnar

Več iz te teme:

Komentarji: