Predstavitvena informacija

Obvezna oprema zagrizenih rekreativnih plavalcev

Objavljeno
30. maj 2019 11.05
Posodobljeno
30. maj 2019 11.05
Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo

Plavanje je med Slovenci že desetletja eden od treh najbolj priljubljenih športov. Če niste toliko zavzeti, da bi v pokritem bazenu plavali tudi zunaj sezone, torej po končani poletni plavalni sezoni in do začetka prihodnje, se ga boste gotovo lotili med poletnim dopustovanjem. Plavanje je, sploh glede na izjemno ugodne psihofizične učinke, razmeroma preprost in tudi poceni šport. Zanj v osnovi ne potrebujemo drugega kot kopalke – če smo nudisti, pa še teh ne. V resnici pa je nadvse priporočljivo, da si poleg kopalk omislimo še nekaj kosov opreme, med katerimi so najbolj nepogrešljivi brisača in plavalna očala, koristni pa so vsaj še natikači in plavalna kapa.

 

Kopalke

Najpomembneje je, da so vam prav – da niso ohlapne in da vas po drugi strani tudi ne tiščijo –, čeravno je bolj priporočljivo, da so v teh okvirih zaradi nemotenega drsenja skozi vodo čim bolj oprijete, in da se v njih počutite udobno. Najbolj vzdržljive so najlonske kopalke, ponudba pa je danes po barvah ter po dizajnu in materialih tako pestra, da ne boste imeli težav z izbiro pravih zase. Velja pa, seveda, tudi zanje temeljno pravilo športne opreme – bolj športne oziroma »tehnične« ko boste želeli, več boste zanje odšteli.

 

Kopalna brisača

Tudi nakup dovolj velike in vpojne – po navadi bombažne oziroma iz frotirja – kopalne brisače ne bi smel biti preveč stresen, četudi bi vas mikali kakšni posebno tkani ali posebej vpojni vzorci.

 

Plavalna očala

Plavalna očala, za katera so najprej, pred dobrim stoletjem, uporabljali kar motoristična, so v patentirani, za (pod) vodo primerni in praktični obliki na voljo že več desetletij, a se še danes najdejo tradicionalisti, ki jih nase ne bi nataknili za nič na svetu. Plavalni tekmovalci pa, po drugi strani, na treningu ali tekmi za nič na svetu ne bi skočili v vodo brez njih. Odločitev je seveda povsem individualna, najmočnejša razloga za njihovo uporabo pa sta, da z njimi pod vodo vidimo bistveno bolje in da preprečujejo draženje oči. Vemo, da je naš pogled pod vodo zamegljen in da ne vidimo bistro, pa naj plavamo v bazenu ali v morju oziroma jezeru. V bazenu bomo z očali videli druge plavalce in vsaj še konec bazena, ko nas čaka obrat, v morju pa bodo delovala kot podvodna maska in se bomo lahko tudi razgledovali po dnu. Med najnovejšimi modeli plavalnih očal pa najdemo tudi križance med očali in masko.

Ob nakupu ustrezno velikost preskusimo tako, da jih pritisnemo na obraz, ne da bi uporabili pašček. Očala bi zaradi podtlaka morala – zlasti okoli oči – ostati prisesana na obraz.

 

Plavalna kapa

 

Če želite biti pri plavanju hitrejši in če vas moti, da imate po plavalnem terminu vedno mokre in po kloru smrdeče lase, si omislite plavalno kapo. Čeprav so vodotesne in naj bi se tesno prilegale na glavo, naj bo vaša hkrati tudi dovolj udobna, da v njej ne boste čutili nelagodja, kaj šele, da bi vas zaradi stiskanja začela boleti glava.

 

Natikači

Pri izbiri teh ni kake posebne filozofije, da so vam le prav in všeč. Edina opomba za uporabo na notranjih bazenih je verjetno, da naj bi bil podplat vsaj rahlo narebren – proti drsenju, kakopak.

 

Plavalna dihalka

Že nekaj časa so, zlasti med bolj zagnanimi rekreativnimi, pa tudi med tekmovalnimi plavalci na treningih nadvse priljubljene plavalne dihalke, ki so na moč podobne potapljaškim, le da jih ne namestimo na masko ob strani, temveč z obročem neposredno na glavo. Kar sredinsko, pred nos. Pri plavanju prsno in prosto se lahko tako bolj osredotočimo na plavanje ter manj razmišljamo o sinhroniziranih vdihljajih in – pri prostem slogu – tudi nenehnem obračanju ramenskega obroča, s čimer varčujemo tudi telesno energijo.

 

Plavalna deska

Če bi se na treningu oziroma daljši plavalni seansi kdaj zaželeli posebej posvetiti največjim mišicam svojega telesa, tistim v nogah, je priporočljivo izdatno število dolžin odplavati s pomočjo plavalne deske, ki jo sicer uporabljajo za učenje in izboljšanje tehnike plavanja. Svoje nožne gibe in brcanje boste z uporabo te deske nadzorovali in zaznali na povsem nov način.

 

Sponke za nos, čepki za ušesa

Za preprečevanje vdiranja vode v odprtine na glavi obstajajo mehke silikonske sponke za nos in čepki za ušesa, ki jih enostavno namestite in odstranite.

 

Drugi plavalni pripomočki

Za zagrizene rekreativne plavalce na trgu obstaja še kopica opreme za specifične vaje in oblike plavanja. Za noge so med prijaznejšimi plavalne plavuti, s katerimi si krepimo mišice in razgibavamo gležnje, za težje vaje pa je recimo elastika za gležnje, ki jo običajno uporabljamo s plovcem ali valjčkom, z njo pa fiksiramo nogi skupaj ter tako stabiliziramo lego telesa v vodi in v gornjem delu telesa razvijamo dodatno moč.

 

Vso našteto opremo in še veliko več boste našli na Hervisovi spletni strani in v vseh prodajalnah. Se vidimo!