Opozorilo po črnem vikendu v slovenskih gorah

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Grozljivo je branje črne kronike v ponedeljskem jutru. Ponce, Škrlatica, Olševa, to so tri naše gore, na katerih je prišlo do tragičnih dogodkov v minulem vikendu.
Zima letos skopari s snegom. Snežilo je v pozni jeseni, vendar je odjuga z dežjem pobrala dobršen del snežne odeje. Ostale so redke zaplate snega, ki so v zadnjih dneh hladnega anticiklona močno pomrznile. Zato pogled iz doline ustvarja varljiv občutek kopnega visokogorja. Vendar pa ta občutek močno vara. Ravno ta varljiv občutek zavede planince in se v hribe podajo slabo opremljeni.  Kljub vsemu se je v tem času potrebno lotiti visokogorja s popolno zimsko opremo, kot so dereze in cepin! Nikakor pa ne z vse bolj popularnimi verigami, ki so namenjene položnejšim potem pod gozdno mejo. Stanje poti v visokogorju je  v takih razmerah najslabše. Kopna pot in ledene zaplate se izmenjujejo vsakih nekaj metrov in že najmanjša napaka pri hoji lahko privede do zdrsa in posledično hudih poškodb ali celo smrti. Zato pozivamo vse potencialne obiskovalce gora naj se v hribe v tem času podajo opremljeni zimskim razmeram primerno. Torej obvezno z derezami in cepinom ter izkušnjami in preudarnostjo.


In še nekaj napotkov: Dan je mnogo krajši v zimskem času, zato računajte z začetkom daljših tur še v temi, ob tem bo dobrodošla naglavna lučka, o nameravani turi obvestite svojce, tudi v primeru spremembe načrta, na zahtevnejše ture se ne odpravljajte sami, napolnite in varčujte z baterijo mobilnega telefona, da ne omenjamo toplih oblačil, toplih napitkov in hrane.


Srečno in varno v gorah,  
Jurij Jeršin, GRS Rateče

Več iz te teme:

Komentarji: