Peter Jeromel: Vsak turni smučar bi moral opraviti tečaj

Polet bo letos obdelal vse, kar ste hoteli izvedeti o turnem smučanju. K sodelovanju smo povabili znana imena turnega smučanja pri nas.
Fotografija: Peter Jeromel. FOTO: Arhiv Polet
Odpri galerijo
Peter Jeromel. FOTO: Arhiv Polet

Prvi med našimi sogovorniki je Peter Jeromel, gorski vodnik IFMGA, oče in mož. Trenutno z družino živi v Velenju, sicer pa ga je mogoče najti po vsej Sloveniji in Evropi, kjer dela kot gorski vodnik ali raziskuje nove kraje z družino.

Revija Polet in spletna stran Polet.si sta začela teoretično razlago turnega smučanja. Spodaj si preberite naš uvod. Do konca turnosmučarske sezone bo sledilo še veliko odličnih člankov, zato nam sledite in sodelujte na naši strani na facebooku.
image_alt
Turno smučanje: vse, kar ste hoteli vedeti

Kaj za vas pomeni turno smučanje?


Osebno mi turno smučanje pomeni eno najlepših dejavnosti v gorskem okolju, hkrati pa poleg športnega plezanja predstavlja največji delež mojega poklicnega dela. Zima, sneg in gore so mi že od malega blizu in na turnih smučeh se vedno znova počutim kot razposajen otrok, ki raziskuje, kaj je za bližnjim snežnim vogalom.
 

Najljubši del turnosmučarske opreme?


Rekel bi, da so najpomembnejši del turnosmučarske vezi, ki nam omogočajo tudi vzpenjanje, ne samo smučanje po pobočju navzdol. Najljubši del pa so seveda smuči, saj s svojo širino, obliko in vizualno podobo najbolj izstopajo od vse opreme. Je pa pri turnem smučanju pravzaprav potrebno, da brezhibno deluje vsak posamezen kos, saj nam le tako kot celota omogočijo hiter in lagoden vzpon ter varno smučanje nazaj v dolino.


Najljubše turnosmučarsko območje?


V zadnjih letih največ smučam in delam v Nemčiji, na Bavarskem v regiji Allgaü, ki nudi res nore terene za vse vrste turne smučarije – od enostavnih hitrih tur blizu večjih smučarskih središč do celodnevnih ali celo večdnevnih zahtevnih tur v visokogorju z božanskimi razgledi. Ko pa se spet pojavi priložnost, pa bi se rad vrnil na Norveške Lofote, ki z mešanico otokov, morja in do 1500 metrov visokimi prepadnimi vrhovi navdušijo še tako zahtevnega smučarja.
 

Nasvet začetnikom na tem področju?


Vsekakor naj začnejo postopoma, se počasi navadijo na vzpenjanje z dodatno težo na nogah, spoznajo svojo opremo in se naučijo smučati zunaj urejenih smučišč. Ture blizu smučišč ali nižji, gozdnati vrhovi so primerni za začetno seznanjanje s turnim smučanjem. Pred obiskom resnih hribov pa vsekakor udeležba na kakšni plazovni delavnici, tečaju turnega smučanja ali daljša tura v spremstvu gorskega vodnika, kjer se bodo naučili osnov pravilne tehnike vzpenjanja, smučanja in tudi osnovnih elementov snežne varnosti ter uporabe lavinskega trojčka, kajti z resnimi hribi ni heca. Vsak turni smučar bi moral opraviti tečaj.


Kontakt (kje vas lahko najdejo)?


Najlažje me dobijo na polet@delo.si ali na družbenih omrežjih:
Peter Jeromel Mountain Guide (facebook) ali peterjeromel_mountainguide (instagram)

Komentarji: