Poletov potep: Po Puconcih

Oglejte si še galerijo fotk
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Dežela, ki jo vzhajajoče sonce ljubkovalno poboža, se za hip ustavi na njenih ravnicah in gričih, pšeničnih poljih, širnih gozdovih, vinogradih…

To je Prekmurje, v njenem osrčju pa občina Puconci, ki je ena izmed večjih pomurskih občin in je nastala leta 1995 s preoblikovanjem občine Murska Sobota. Ustanovljena na območju naslednjih naselij: Beznovci, Bokrači, Brezovci, Bodonci, Dankovci, Dolina, Gorica, Kuštanovci, Lemerje, Mačkovci, Moščanci, Otovci, Pečarovci, Poznanovci, Predanovci, Prosečka vas, Puconci, Puževci, Strukovci, Šalamenci, Vadarci, Vaneča in Zenkovci. Občina zavzema 107,58 km2 površine, v 23 naseljih živi okrog 6.300 prebivalcev.

ni podpisa
ni podpisa
Puconci, glavna ulica

 

Najvišja točka občine Puconci je Praponek s 397,30 metrov nadmorske višine. V ravninskem delu je pretežno poljedelsko usmerjena, v višjih legah na Goričkem pa raste žlahtna trta in uspeva kakovostno sadje. Sicer pa se panoge kmetijstva prepletajo in lahko bi dejali, da se kmetje tu še niso povsem odločili, kaj je prednostna panoga kmetijstva in kaj je tisto, kar bi jim dajalo dovolj dohodka. Lepota narave, čisti zrak med širnimi gozdovi, področja brez industrije, ki bi onesnaževala ta del pokrajine, ponujajo veliko možnosti za razvoj podeželskega turizma, katerega zametki že so, treba pa je nadaljevati z razvojem. Kulturno in razvedrilno dejavnost razvijajo kulturno turistična društva, pevski zbori, ljudske pevke in folklorna skupina. Bogato kulturno dediščino predstavljajo cerkve in druga spominska obeležja, ki so živa priča težkega, a bogatega življenja domačinov. Kljub različnim veroizpovedim vlada sožitje, ki se izkazuje na različnih prireditvah. V sami vasi je tudi središče evangeličanske gmajne, kakor temu pravijo, sama cerkev pa se impozantno dviga nad strehami hiš v sami vasi. V občini je zelo znano podjetje Kema, podjetje za predelavo odpadkov Cerop in še veliko samostojnih podjetij.

 

ni podpisa
ni podpisa
Evangeličanska cerkev v Puconcih

 

Ne smemo pozabiti tudi Osnovne šole Puconci, katera deluje na treh lokacijah, sam vrtec pa na petih. V občini so odlični pogoji za športno dejavnost, ni je vasi, kjer ne bi deloval malonogometni klub, vas Puconci se ponaša z novo športno dvorano, katero imenujejo Zelena dvorana. Občina organizira različne kulturne in športne prireditve in ene takih športnih, se bomo sedaj dotaknili.

Gre se za že 18. kolesarski maraton Občine Puconci, kateri poteka skoraj izključno po cestah občine in je odlična priložnost za kolesarsko spoznavanje tako nekaj ravninskega dela, kakor gričevnatega dela občine oz. samega Prekmurja.

Izhodišče za naš kolesarski potep bomo seveda vzeli vas Puconce, katero ni težko najti, saj je nekako v zemljepisnem središču Prekmurja, tik pod prvim hribčkom Goričkega, čeprav se del naselja najde že tudi na sami vzpetini. Iz Murske Sobote je do Puconcev kakšnih 5 km, iz Moravskih Toplic kakšen kilometer več.

ni podpisa
ni podpisa
Prireditveni prostor z Zeleno dvorano

 

Začnemo lahko kar pred občinsko stavbo in hitro prikolesarimo do vasice Gorica, kjer imajo naravni izvir kvalitetne pitne vode. Seveda ne manjka… nogometno igrišče za mali nogomet in blizu igrišča še pristajalna steza za motorne zmaje. Ja… v teh vaseh se najde marsikaj. Da ima skoraj vsaka vasica pri nas še gostilno ni potrebno pisati. Nekje na sredi vasi zavijemo proti jugu, proti vasici Polana. Vasica je še posebej meni ljuba, saj sem tu preživel otroštvo. Takoj ob vstopu v vas zavijemo proti zahodu oz. desno proti Predanovcem. Na levi strani prikolesarimo do največje reke Ledave, katera pa je za moje pojme več ali manj… malce večji potok. Nekje pred Predanovci je sotočje Ledave in Brezovskega potoka. Oba vodotoka sta seveda regulirana, neke romantike več ni, kot pred pol stoletja, ko je bilo vse divje, ko so rasle vrbe in kakšna drevesa na brežini. Takrat je bil glavni vodni šport lovlenje rib z doma narejenimi palicami in seveda »krblačami«, kjer se je nemalokrat ujel kakšen rak. Pa še ugrizniti je vedel zaradi svoje obrambe.

ni podpisa
ni podpisa
Šalamanci, šalamanska konja

 

Hitro se pojavijo Brezovci, kjer bodo tisti z manj kondicije in otroci zavili proti Šalamencem. Brezovci so že nekoliko večja vas, brez večjih posebnosti, če zanemarimo malonogometnega kluba in izpostavo puconskega vrtca. In seveda dokaj impozantne gostilne na razcepu cest. Vas nekako razdeli že prej omenjeni Brezovski potok. Pri  Lemerju zavijemo na prvi hribček, sama trasa pa se potem nadaljuje po Goričkem v smeri Beznovec, spodnjih Bodoncev. Tu bo potrebno že »zavihati rokave«, kajti sledi prvi resnejši vzpon v »dveh etapah«. Tu sem navadno naredil tudi bolj zabavne fotografije in komentiral, da še domače živali z veliko radovednostjo spremljajo maraton.

 

ni podpisa
ni podpisa
Pečarovci, pogled na hrib

 

Na vrhu nas pričaka impozantna evangeličanska cerkev, zraven je podružnica osnovne šole Puconci, seveda je v samem središču vasi še gostilna in še se kaj najde. Sledi dokaj hiter, nevaren spust in spodaj oster ovinek proti vzhodnemu delu spodnjih Bodoncev. Ponovno imajo tisti z manj kondicije možnost, da zavijejo proti Šalamencem in cilju v Puconcih. Ostali… pa veselo dalje proti do sicer kratkega, vendar zelo strmega vzpona nad Poznanovci oz. bolj točno Prosečko vasjo, kateri se konča pri Marofu. V Prosečki vasi mi je padel v oči manjši spomenik, znamenje, katerega je postavila pred približno sto leti žalujoča žena svojemu tragično preminulemu možu. Še po sto letih je spomenik zelo vzdrževan in kar kliče, da raziščem ozadje in to opišem kdaj drugič. Marof pa je znana vinska klet, nekoliko nižje pa dirkališče za motokros, kjer organizirajo razne dirke, tudi z udeležbo našega prvaka Tima Gajserja. Da ne naštevam predolgo vseh vasi, kolesarji se nato ponovno povzpnejo proti Otovcem, po spustu še sledi vzpon proti Kuštanovcem.

 

ni podpisa
ni podpisa
Postajališče v Pečarovcih

 

Sama vas Kuštanovci leži na nekaj vzpetinicah, kakor večina vasi na Goričkem. Tu je tudi velik peskokop, vse naokoli pa kar precej velik gozd z nekaj gozdnimi cestami, kjer je s hibridi ali gorci zelo lepo kolesariti. Ampak, o tem kdaj drugič. Tu se tudi obe najdaljši progi ločita, nekoliko krajša potem sledi glavni cesti Sobota – Hodoš proti Puconcem, dočim čaka tiste najbolj pripravljene… hm… kakor temu pravimo najbolj »papreni« del proge, saj je potrebno premagati po mojem mnenju dva najtežja vzpona. Prvega proti Sebaščanu v vasi Pečarovci. Še pred vzponom je spodaj izvir čiste pitne vode, kar lahko s pridom izkoristijo kolesarji, kateri se pripeljejo mimo. Vzpon na Pečarovce dobro ogreje… naklonina presega 15% in to kar nekaj sto metrov. Po nekaj ovinkih… se kolesarji iz Vaneče ponovno obrnejo proti severu, premagajo vzpon proti Dolini in na koncu vasi je drugi težak vzpon… proti Bokračem. Potem… dalje po dokaj slabi cesti spust do cilja v Puconcih.

 

ni podpisa
ni podpisa
Koštunovci

 

Maraton bo zadnjo nedeljo v septembru, za ljubitelje druženja na kolesih ga zelo priporočam, ker je prvenstveno poskrbljeno za varnost, pri sami organizaciji sodeluje veliko ljudi in nič ni prepuščeno naključju. Priporočam ga tudi, ker boste kolesariji takrat, ali pa kdaj pozneje, v osrčju Goričkega, kjer ne manjka raznih znamenitosti, prijaznih ljudi, lepe narave. V času maratona se tudi odvija t. i. Praznik buč in marsikje boste videli razne skulpture iz buč, ljudje imajo na desetine idej, kaj sestaviti. Na koncu maratona navadno pripravi organizator tudi še kakšno presenečenje.

Oglejte si še galerijo fotk
 

Več iz te teme:

Komentarji: