Poletov recept: Mineštra Alpeadria

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Med zbirko mojih družinskih in bolj priljubljenih, pa čeprav mogoče na pogled nič kaj atraktivnih receptov, ne morem mimo dokaj klasične pa vendar bogate po sestavinah in okusne mineštre.  Jed z bogato tradicijo, ki ima nič koliko izpeljank. Po mojem mnenju je čar prave mineštre ravno v ponavljanju vaj, ko ugotovimo z dodajanjem sestavin in začimb, katere so ravno prave za naš okus in so nam pisane na kožo.  Lahko  bi rekli, da iznajdemo lastno družinsko mineštro.


Mineštra kot jed je v resnici ena kompleksnejših, kvalitetnih in raznolikih obrokov. Vsebuje veliko zelenjave, malo maščobe, ogljikove hidrate in beljakovine. Vse to po temeljnem principu skombiniramo z lastnimi idejami v okusno celostno jed.


Moja mineštra temelji na zelenjavi, mediteranskih zeliščih, kot mesni del pa nastopa slavna Kranjska klobasa.
Kadar bomo  v časovni stiski oziroma ne bo  sezona za določeno vrsto zelenjave , bo čisto v redu tudi pločevinka. Če pa imamo na tehtnici zmrznjena in konzervirana živila, se vedno raje odločimo za zmrznjeno, ki  po svojih hranilnih vrednostih kot tudi okusu premaga konzervirano.

Za velik lonec (pribl.6 oseb) mineštre potrebujemo:

Olivno olje
1 por
1 srednje velika rdeča čebula
2 stroka česna
2 do 3 korenjčke
Košček zelene
1 paradižnik
Zelo majhna cvetača
Mala pločevinka graha
1 bučka
Pol pločevinke rdečega ali rjavega fižola
Pol pločevinke čičerike
500 ml paradižnikove mezge
2 dl rdečega vina
Šop špinače
Peteršilj, bazilika, origano
1,5 do 2 kranjski klobasi
Pribl. 150 g testenin (jaz uporabim najtanjše špagete)
Sol, poper
parmezan

Priprava:
Na olivnem olju prepražimo čebulo , por, česen, nasekljano korenje, zeleno, bučke in olupljen zrezan paradižnik. Vse to zalijemo z vinom in kratek čas dušimo. Dodamo še paradižnikovo mezgo in malo vode. Nato dodajamo fižol, grah, čičeriko, cvetačo in kuhamo 10 do 15 minut. Dodamo sesekljan peteršilj, baziliko (najbolje svežo),origano in špinačo. Po potrebi dolijemo še nekaj vode, vina ali nekaj mezge. Solimo in popramo. Na koncu dodamo še narezano klobaso, narahlo zdrobljene špagete in kuhamo še približno 10 minut.
Če  želite, za zadnji detajl še potresite z parmezanom.
Ta bogata enolončnica bo še posebno slastna, če jo boste pripravili vsaj nekaj časa pred serviranjem ali pa kar en dan prej. Ko se bodo vse sestavine prepojile in dale od sebe vso svojo moč, ji boste težko rekli ne.
Naj vam tekne.

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji:

Mnenja

Dmitro Kuleba, minister za zunanje zadeve Ukrajine, Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednik evropske komisije
Več...