Poletov recept: pečeni treviški radič

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Celo zimo je na naših tržnicah in policah z zelenjavo zelo običajna in tudi ne pretirano draga vrsta zelenjave treviški  radič. Ta grenkasta vrsta solate morda zaradi svoje grenkobe marsikomu ni pretirano priljubljena, je pa ravno v tej grenkobi pri radiču bistvo zdravja in kvalitete.

Ta vrsta zelenjave izhaja iz Italije, točneje pokrajine Benečija blizu Slovenske meje, zato je sorta tudi pogosto gojena v naših krajih, zlasti na primorskem. Vrsta se pogosto uporablja za kuhanje (razne rižote…) in pečenje, kjer svojo grenkobo tudi znatno izgubi, vendar pa s tem tudi nekaj zdravega.
Naša jed pa je namenjena uživanju zdravega, kjer tokrat lahko uživamo, poleg tega pa še malce zdravimo, če smo naklonjeni Aristotelovi filozofiji, da je hrana najboljše zdravilo za naše telo.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Radič vsebuje prenekatere minerale in vitamine, kot so železo, fosfor, kalij, vitamin A,B in C. Grenka snov radiča se nahaja v njegovem belem delu in se imenuje intibin, deluje pa očiščevalno na naše telo. Radič tudi spodbuja prebavo, delovanje jeter in znižuje sladkor v krvi.
Današnja preprosta jed je zelo primerna kot samostojna večerja ali pa na primer kot močnejša zelenjavna priloga mesnim jedem.


Za 2 osebi potrebujemo:
Večja podolgovata glava radiča
Sok limone
2 stroka česna
2 pesti peteršilja
Pest krušnih drobtin
Nekaj žlic olivnega olja
2-4 rezine pršuta
2 pesti feta sira
Sol, poper
1-2 pesti sira parmezana

ni podpisa
ni podpisa


Priprava:
Glavo radiča razpolovimo in operemo. V mešalniku sesekljamo olje, česen, peteršilj, drobtine, sol poper in parmezan. Radič položimo na pomaščen pekač, ga malo posolimo, pokapljamo z limoninim sokom in pokapljamo z nekaj kapljic olivnega olja. Na radič položimo rezini pršuta in potresemo z nekaj feta sira nato pa nanj nadevamo in razporedimo sesekljano zmes in ga damo v pečico. Pečemo ga približno pol ure pri temperatur 180 stopinj.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Več iz te teme:

Komentarji: