Poletov recept: Popraznični praženi riž

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Dovolj je vseh slavnostnih težkokategornih jedi. Še kako osvežilno in lahno bo teknil našim razbolenim želodcem tale ocvrti riž, ki ga pripravljajo v Aziji praktično vsak dan - enkrat z eno začimbo, spet drugič z drugo. Mi bomo še pod vtisom novega leta pripravili pestro in bogato različico s sladkimi rozinami, blago dišečim kardamomom in nagljevimi žbicami. Ni kaj, življenje je lepo.

 

Za zvrhano skledo rahlega riža bomo potrebovali:

1 skodelico basmati riža (približno 20 dag)
4 nagljeve žbice
4 zrna kardamoma
pest indijskih oreščkov
pest rozin
1 korenje, narezano na kocke
pol skodelice graha
1 srednje veliko čebulo
pol skodelice ananasa iz kompota
3 žlice masla

Priprava

Riž speremo pod hladno tekočo vodo (toliko časa ga spiramo, da odplaknemo večino škroba in voda ni več kalna) in ga namočimo za pol ure. V posodi zavremo 1 in ¾ skodelice vode in ji dodamo kardamom, nagljeve žbice in namočen in odcejen riž. Pokrijemo s pokrovko in dušimo na nizkem ognju približno 12 do 15 minut (odvisno od sorte in obdelanosti riža).

V ločeni posodi v kropu pokuhamo sesekljano korenje in grah. Zelenjavo odcedimo in jo na dveh žlicah masla popražimo skupaj z oreščki in rozinami.  Dodamo riž in vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.

Na preostanku masla močno prepražimo čebulo (do rjavega barve) in jo posujemo skupaj s koščki ananasa iz kompota po vrhu riža.

Več iz te teme:

Komentarji: