Poletov recept: Saherca brez moke

Objavljeno
27. februar 2019 08.02
Posodobljeno
27. februar 2019 08.02
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Kot slaščičarka resnično težko zaobidem eno najbolj poznanih tort na svetu ali pa vsaj v Evropi. Seveda govorim o vsem zelo poznani, iskani in vse opevani Sacher torti, ki se je rodila bojda že v 17.stoletju na Dunaju. Torta pa je zaslovela, ko je moral takratni vajenec Franz Sacher na hitro pripraviti in narediti dober vtis na hudo pomembne in petične goste. Seveda je to uspel ravno s Sacher torto.


Sacher torta je v resnici ena preprostejših tort za pripravo. Pri njej pa je zelo pomembno, da uporabimo kvalitetne sestavine kot so maslo, sveža jajca, dobra domača marelična marmelada…in da jo pripravljamo, kot rečemo z dušo in srcem počasi, zlasti pri penjenju rumenjakov in sladkorja se nam ne sme muditi. Tako bomo prišli do rahlega in visokega biskvita.


Tokratno Sacher torto sem priredila v malo bolj zdravo različico in pri peki nisem uporabila moke, temveč zdravo mandljevo moko, tako je torta moderna brezglutenska.
Za torto premer 22 cm potrebujemo:
170 g masla
170 g stopljene čokolade
150 g kokosovega sladkorja
6 rumenjakov
Sneg 6 beljakov
Sol
Vanilja, rum
100 g mandljeve moke
Marelična marmelada (po možnosti domača)
Čokoladni obliv:
Cca 250 g masla(margarine ali kokosove maščobe)
Cca 250 g čokolade
Priprava:
Čokolado stopimo nad soparo. Zmehčano maslo sobne temperature in sladkor penasto zmešamo, da dobimo penasto kremasto zmes. Postopoma in zelo počasi dodajamo  rumenjake. Celotna zmes mora biti rahla in penasta. Nato ji primešamo stopljeno čokolado sobne temperature. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, ki ga nežno posolimo. Rumenjakovo čokoladni mešanici počasi narahlo in previdno vmešavamo sneg in mandljevo moko .Nazadnje dodamo še rum in vaniljo. Celotno kremasto maso vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Biskvit pečemo v pečici pri temperaturi 180 stopinj približno 50 minut. Pri 40 minuti opravimo preizkus s zobotrebcem, če je biskvit že pečen. Ko se le ta ohladi, ga prepolovimo(po višini). Biskvit je precej rahel in drobljiv zato previdno. Prvo polovico namažemo z marmelado, jo pokrijemo z drugo polovico in še to namažemo z marmelado. Vse skupaj oblijemo s čokoladnim oblivom, ki ga pripravimo tako, da raztopimo maslo in še vročemu dodamo čokolado. Dobro premešamo, da dobimo gladki čokoladni obliv.
V nasprotju z občim mišljenjem, da so najboljše torte čisto sveže, je po mojem mnenju večina tort veliko boljših naslednji dan, ko malo odležijo in se vse sestavine dobro prepojijo.