Tanjin gorski ričet

​V resnici gre tudi za slovensko narodno jed, ki se kuha običajno v hladnih dneh, ko nas prijetno ogreje s svojo toploto.
Fotografija: Poletov recept: Ričet. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Poletov recept: Ričet. FOTO: Tanja Drinovec

Vsem verjetno dobro poznana jed, nekaterim bolj pri srcu drugim pa manj ali pa sploh ne. Če ste ljubitelj zdravih enolončnic, kjer je v enem loncu zajeta celotna kolekcija potrebovanih živil za delovanje našega ustroja (beljakovine, ogljikovi hidrati, zelenjava in maščobe) je jed naravnost idealna.

image_alt
Tanjina domača »nutela«


V resnici gre tudi za slovensko narodno jed, ki se kuha običajno v hladnih dneh, ko nas prijetno ogreje s svojo toploto. Ričet je tudi velikokrat servirana jed v gorskih kočah in postojankah, kjer se še posebej prileže po naporni hoji v hrib. Menda pa je veljal tudi za hrano zapornikov.

 
Poletov recept: Ričet. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Ričet. FOTO: Tanja Drinovec


Med glavnimi sestavinami ričeta je ješprenj oziroma ječmen, ki v pravzaprav sodi med eno najbolj zdravih in hranljivih žitaric. Je starodavno žito, ki so ga pridelovali že stari Egipčani in je tudi med manj zahtevnimi in odpornimi žiti za pridelavo. Vsebuje ogromno vitaminov in mineralov (kalcij, železo, magnezij, vitamin C…), antioksidante, encime, klorofil, fitohormone z estrogenskim učinkom … Ureja prebavo, krepi imunski sistem, varuje pred srčno žilnimi obolenji, pri ženskah lajša simptome mene, pomaga pri obolenjih s kožo in še veliko drugega.

image_alt
Krepka jajca


Na videz morda ne tako privlačna jed, sama je v mladih letih nisem hotela niti dotakniti, je lahko resnično okusna jed, če ji vdahnete nekaj svojega in domišljije ob kuhanju.
 

Moj ričet za  4 – 6 oseb pa potrebuje vse tole:


olje
1 srednje velika čebula
1 por
2 stroka česna
3 korenje
Košček zelene
Peteršilj
Sol, poper
1 žlica moke
150 g graha
250 g paradižnikove mezge
Žlička sladke paprike
Lovorov list
1 pločevinka fižola
150 g namočenega in skuhanega ješprena
200 g cvetače
1-2 krompirja
400 g prekajenega svinjskega vratu ali druge svinjine

Poletov recept: Ričet. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Ričet. FOTO: Tanja Drinovec

 

Priprava ričeta:

Ješprenj namočimo in skuhamo v vreli vodi, 20 minut. V velikem loncu na vročem olju prepražimo por in čebulo. Dodamo moko, še malo pražimo in dodamo sesekljano očiščeno korenje, česen, zeleno, grah, paradižnikovo mezgo in papriko. Zalijemo z vodo in vanjo dodamo še na kocke narezan krompir, lovor, cvetačo, fižol, ješprenj in peteršilj. Solimo in popramo po okusu. Kuhamo še dobre pol ure, nazadnje pa dodamo še meso in ga kuhamo po potrebi, da se zmehča. Ko dobimo dokaj gosto juho, je jed gotova.

Komentarji: