Poletov recept: težkokategorni podvarak

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

PODVARAK (PEČENO KISLO ZELJE Z MESOM)


Ena izmed jedi, ki smo jo v moji družini že dolgo časa nazaj posvojili od sorodnikov iz Srbije in žanje slavo in osrečuje ob vseh večjih druženjih in praznovanjih, je podvarak.  Dokaj preprosta jed, ki je doma prav v Srbiji, iz zdravega kislega zelja in svinjskega mesa (reber, slanine, vratovine) zadane resnično skoraj vsakega gosta  naravnost v brbončice in posledica je veselo srce. Garantirano in preverjeno.
Kislo zelje smo že obravnavali in vemo, kako bogato je z vitaminom C in še drugimi vitamini in minerali. Nekaj svinjskega mesa, ki je sicer prislovično na dokaj slabem glasu, pa vendar se mu zadnja leta ugled izboljšuje.  Recimo pa, da je naša jed zelenjavno beljakovinske narave in s tem ni nič kaj narobe.


Z 4 osebe potrebujemo:
Velika čebula
1 kg zelja
Cca 1 kg svinjskega mesa (vrat, rebra)
150 g sesekljane slanine
2 stroka česna
Lovorov list
Ščep mlete rdeče paprike
Ščep kumine
Sol, poper
Olje


Priprava:
Najprej meso posolimo in popečemo v ponvi na vročem olju približno15 minut (sama sem ga nekaj minut popekla v ekonom loncu).Na maščobi od mesa prepražimo čebulo, slanino in splaknjeno kislo zelje, ki smo mu dodali česen in  ostale začimbe po okusu. Vse skupaj dušimo približno 20 minut.  Nato zelje zložimo na pomaščen pekač( če nam je ostala maščoba od mesa, uporabimo to) in ga pečemo približno pol ure. Nato na zelje še zložimo popečeno svinjsko meso in vse skupaj pečemo še približno pol ure (odvisno od teže in kvalitete mesa).
Jed  še toplo serviramo, zraven pa se čudovito prileže krompirjev pire. Pa dober tek želim.

Več iz te teme:

Komentarji: