Poletov recept: Zasvinjana goveja juh'ca

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Tale bo malo svinjska, natančneje telečja. Sodnomedicinska packarija je to, za ljudi z želodcem. Kdor se vsaj malo spozna na anatomijo ve, čemu služi vranica. Nekaj uravnava, toliko z moje strani. Če se ne motim je prav vranica tista nadloga, ki stiska in ščipa preveč ambiciozne tekače, ko se po zimskem počitku zagrizejo v dvomestne tekaške podvige.

Če mi že medicina ni blizu, vem vsaj malo več o zgodovini. Spodnja župa je zapisana v legendarni Slovenski kuharici Felicite Kalinšek, priročniku, ki ni manjkal v nobenem bolj nobelj slovenskem gospodinjstvu. Če bi bila gospa avtorica še živa, bi zagotovo povedala kakšno modro o dobrobiti tega notranjega organa, saj veste, minerali, pa železo in še kaj se notri skriva v prekrvavljenem tkivu, ki pokuhano v juhici krepi deco in bledolične gospe, gospodarju pa da moči, da naseka drv in odlopata sneg okoli doma.

Pa še dobra je, tale juha, krepka, okusna, malo nenavadna, ravno prav za enkrat na leto. Privoščimo si jo.

Potrebujemo:

2 l čiste goveje juhe
10 dag sveže telečje vranice
manjša čebula
2 jajci
3 žlice drobtin
ščepec majarona
jedilna žlica sesekljanega peteršilja
sol, poper
muškatni orešček po želji

Priprava

Mehki notranji del vranice postrgamo z jedilnim nožem ali žlico in krvavo vsebino prenesemo v posodico paličnega mešalnika. Dodamo  fino sesekljano čebulo, sesekljan peteršilj, dve surovi jajci, tri žlice drobtin. Solimo in popramo, začinimo z majaronom in po želji nastrgamo še za noževo konico muškatnega oreščka. Vse skupaj dobro spasiramo.

Segrejemo govejo juho, ki smo jo skuhali tako kot vedno in jo precedili skozi fino sito ali bombažno krpo. Ko zavre, zmanjšamo moč ognja in pripravimo žličnike. Z jedilno žlico zajamemo zmleto maso (če je preredka, dodamo žlico drobtin in še enkrat spasiramo) in jo s pomočjo druge jedilne žlice oblikujemo in spustimo v vrelo juho. Ponovimo tolikokrat, dokler nam mase ne zmanjka. Žličniki naj vrejo približno petnajst minut, vmes jih lahko tudi pazljivo obrnemo. Postrežemo takoj, s sesekljanim peteršiljem.

Več iz te teme:

Komentarji: