Premalo gibanja podobno nevarno kot kajenje

Objavljeno
26. november 2018 08.11
Posodobljeno
26. november 2018 08.11
M.C.
M.C.
Premalo fizične aktivnosti je lahko smrtno nevarno. Ameriški znanstveniki so namreč ugotovili, da je pomanjkanje gibanja vzrok za približno deset odstotkov primerov sladkorne bolezni, raka dojk, črevesnega raka ter obolenj srca in ožilja na svetu. Premalo gibanja življenjsko dobo skrajša podobno kot kajenje in debelost.

Skupina znanstvenikov je glede na države in regije sveta izračunala, koliko primerov bolezni v letu 2015 bi lahko preprečili, če bi se ljudje dovolj gibali. Raziskovalci so gibanje opredelili kot zmerno telesno aktivnost, na primer od 15 do 30 minut hitre hoje na dan.

Po ocenah znanstvenikov je približno šest odstotkov obolenj srca in ožilja povezanih s pomanjkljivo fizično aktivnostjo. Pri raku dojk pa so raziskovalci ocenili, da je vzrok desetih odstotkov primerov obolenj neaktiven življenjski slog. Znanstveniki sicer trdijo, da so zaradi velikega števila primerov bolj nevarna obolenja srca in ožilja.

Po mnenju znanstvenikov bi lahko z zadostnim gibanjem preprečili več sto tisoč smrti. V luči bližajočih se olimpijskih iger v Londonu pa je vodja raziskave I-Min Lee poudaril, da za zdravje niso potrebni vrhunski športni dosežki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.