Recept za domačo paeljo

Načinov izdelave in surovin paelje je približno toliko kolikor je loncev, ki to jed kuhajo pa vendar ima nekakšen osnovni skupni imenovalec.
Fotografija: Poletov recept: Paelja. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Poletov recept: Paelja. FOTO: Tanja Drinovec

Tokrat so bomo na našem kulinaričnem zemljevidu ustavili v Španiji kjer je eden naših kolesarskih kraljev zopet osvojil Vuelto. Omislili si bomo tradicionalno jed, ki točneje izhaja iz Valencije, tamkajšnji prebivalci so na njo zelo ponosni.

image_alt
Rižota s škampi in kolesom


Kot nas večina ve gre za jed iz riža zelenjave, morskih sadežev in piščanca. Načinov izdelave in surovin  paelje je približno toliko kolikor je loncev, ki to jed kuhajo pa vendar ima nekakšen osnovni skupni imenovalec. Pravzaprav pa je to jed, ki nam omogoča, da tudi dobro počistimo hladilnik.

Za športnike bo paelja zelo uporabna jed iz riža, piščanca, morskih plodov in zelenjave. Prav odličen in kakovosten obrok, ki nam lahko pride zelo prav pri naših treningih in zdravih polnovrednih obrokih.

Poletov recept: Paelja. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Paelja. FOTO: Tanja Drinovec

 

Za približno 4 osebe potrebujemo:


Olivno olje
1 čebulo
1 strok česna
Večja skodelica graha (lahko zamrznjenega)
Pol kg škampov
Pol kg piščančjega fileja
Približno pol kg srednje zrnatega riža
1,5 dl belega vina
Nekaj rezin pršuta ali slanine
Rdeča paprika
Ščepec sladke mlete paprike
Nekaj češnjevih paradižnikov
Šopek peteršilja
Poper, sol
Žafranovi lističi
Parmezan

Poletov recept: Paelja. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Paelja. FOTO: Tanja Drinovec

 

Priprava paelje:


Škampe olupimo in lupin ne zavržemo, temveč lupine uporabimo za pripravo fonda, ki ga bomo uporabili za zalivanje paelje. Lupine dobro prepražimo na vročem olju. Nato jih zalijemo z vodo v katero damo korenje, česen in čebulo. Vse skupaj kuhamo dobro uro da dobimo nekakšen koncentrat, ki ga nato še malo zalijemo z vodo in s tem dobimo tekočino za zalivanje naše paelle namesto vode.

V večjem loncu segrejemo olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo, slanino, na kocke narezano papriko in grah. Ko je vse to prepraženo dodamo še na kocke narezanega piščanca. Še malo pražimo in dodamo še riž. Nadaljujemo s praženjem in čez nekaj minut počasi pričnemo z zalivanjem paelje. Dodamo še vino, žafran, mleto papriko, česen, paradižnik in peteršilj. Vse skupaj kuhamo dokler se riž ne zmehča. Nazadnje dodamo še škampe in še malo kuhamo in zalivamo po potrebi, da riža ne zažgemo. Solimo, popramo. Ko je jed gotova malo počakamo, da se okusi prepojijo.
Pri serviranju po želji potresemo s parmezanom.

Komentarji: