Rok Dokl

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

32-letni bivši tekmovalec v alpskem smučanju in smučanju prostega sloga, zagovornik Elana, organizator Enduro MTB Republic 4 Fun ter lastnik trgovine in izposoje športne opreme MTB-SKI Republic v Kranjski Gori. Piše Polona Strnad

Kot otrok sem bil na trenutke popolnoma nemogoč, dostikrat sem silil z glavo skozi zid … Sem pa otroštvo preživljal super, v športnem duhu in z razumevajočimi starši ob strani.

Smučati sem začel pri treh, met ob tla ob neuspehu dobiti igračo pa že pri dveh … Pri šestih letih me je oče vpisal v smučarski klub Olimpija. Tam sem ostal vse do konca svoje tekmovalne kariere v alpskem smučanju do 18. leta starosti.

Najlepši spomin na tekmovanja je trenutek, ko sem osvojil naslov mladinskega državnega prvaka v veleslalomu. Rad se spominjam tudi uspešnega nastopanja na tekmovanjih FIS v Severni Ameriki. Je bilo pa moje tekmovalno obdobje sestavljeno iz uspehov, neuspehov ter s prisotnostjo poškodb.

Športu sem se posvetil tudi na fakulteti; končal sem Fakulteto za šport, smer alpsko smučanje, pod mentorstvom profesorja dr. Blaža Lešnika. V tem času sem praktičnemu dodal tudi teoretično znanje omenjenega športa; vsekakor pa sem še danes raje praktik kakor teoretik.

Po karieri v alpskem smučanju sem bil med letoma 2005 in 2010 član različnih timov v smučanju prostega sloga, kjer sem pridobil izkušnje in različna poznanstva v tem športu. Temu je sledila služba v Elanu, kjer sem bil tim menedžer ter produktni vodja v »freeride« in »freestyle« smučanju.

Elan je zame ena vodilnih blagovnih znamk na področju smučarske opreme. Sam imam super izkušnje z izdelki, ki jih Elan izdeluje. Ponosno lahko povem, da še danes uspešno sodelujem z Elanom na področju izposoje smučarske opreme.

Vodim smučarsko in kolesarsko trgovino in servis MTB-SKI Republic v Kranjski Gori. Najbolj me osrečuje, da sem sam svoj mojster ter odgovoren le samemu sebi. Vesel sem, da z ženo Petro uspešno vodiva podjetje in zaposlujeva mlade, sposobne kadre.

Kranjska gora se prebuja na vseh področjih. Trenutno je ozračje super, to pa je predvsem zasluga župana in delovanja turističnega društva na različnih področjih športa in turizma. Veliko vlogo seveda odigra podjetje RTC Kranjska Gora, ki ves čas zagotavlja odlične razmere za smuko, poleti pa ponuja kolesarski park in še veliko drugih rekreativnih dejavnosti na širši lokaciji smučišča.

Gorsko kolesarstvo in kolesarstvo nasploh imata največji potencial v panogi turizma. Dosežki poslovanja na tem področju vse to le potrjujejo. Iz leta v leto je letni turizem v primerjavi z zimskim vse večji in uspešnejši.

Vsako leto septembra organiziramo gorsko kolesarsko tekmovanje Enduro MTB Republic 4 Fun. Gre za tekmovanje v slovenski seriji SLOENDURO, ki je namenjeno širši populaciji, zato ime 4 Fun. Tekmovanje je sestavljeno iz vzpona v klanec s časovno omejitvijo in spusta po trasirani progi, kjer se tekmovalci borijo s časom, kar tudi šteje za končni rezultat.

Mislim, da med Slovenci na trenutke ni meje med profesionalizmom in rekreativnim ukvarjanjem s športom. Glavni dokaz je cestno kolesarstvo, v katerem vsi mislijo, da so lahko kot npr. Luka Mezgec ali podobni uspešni profesionalni cestni kolesarji. Večinoma pa vsi živijo v zmoti ...

V bližnji prihodnosti se bom najbolj posvetil družini, ki bo poleti večja za enega člana. Poslovno pa bi rad užival v tem, kar delam, in uspešno še naprej sodeloval s turističnim krajem Kranjska Gora.

Moj življenjski moto je, da se lahko vedno pobereš, ne glede na to, kako globoko padeš … In še uspešneje nadaljuješ v prihodnje!

Več iz te teme:

Komentarji: