S čim na smučišče? Veleslalomske smuči

Fotografija: Otvoritev smučarske sezone na Krvavcu, 12. 12. 2014.
Odpri galerijo
Otvoritev smučarske sezone na Krvavcu, 12. 12. 2014.

 Cena smuči ne zagotavlja zadovoljstva na belih strminah in vrhunska smučka ne zagotavlja vrhunske smuke. Najpogostejša napaka pri nakupu so predrage, prezahtevne smuči. Bolj kakor preslabe. Izbira smuči je proces z veliko dejavniki. Najprej je treba pošteno oceniti svoje smučarsko znanje, nato še bolj pošteno telesno pripravljenost ter na koncu izluščiti teren in snežno podlago, ki nam najbolj ustrezata.

Potem moramo določiti približno višino smuči, ki naj bi za povprečnega rekreativca segala nekako med brado in očmi. S smučarskim znanjem se lahko višina podaljša. Sliši se dokaj enostavno, vendar ni. Za veleslalom izbiramo smuči, ki segajo do višine glave ali celo čez, medtem ko naj bodo slalomska dolga toliko, da dosežejo višino med brado/usti in očmi. Dolžina je odvisna od radija. Rekreativni smučar naj izbere smuči z radijem med 13 in 15 metri, da so hitrosti med drugimi smučarji na progi še sprejemljive. Radij 17 in več se šteje že za »veleslalomskega« in taka smučka je od vseh, ki ljubijo popolne dolge in hitre zavoje, najbolj privlačna. Vendar se njena praktična uporaba velikokrat zmanjša na prvo urico, ko so proge »popeglane« in ko drugi smučarji ne lovijo jutra. Mehkejša kot je smučka, lažje je vodljiva, vendar tudi manj drži na trdem snegu. Pri zarezni tehniki je bolj kakor trdota pri upogibu pomembna torzijska trdnost. Karving zahteva višje hitrosti, hitrost pa ne tako redko plačamo s hudimi poškodbami, ki lahko ustavijo, spremenijo ali celo končajo našo rekreativno smučarsko kariero.

VELESLALOMSKE SMUČI

Stöckli Laser GS

ni podpisa
ni podpisa

Laser GS se spogleduje s tekmovalno ravnjo. Smučar se bo na njih spogledoval s Tino Maze. Smuči odlikujejo izjemne vozne lastnosti na krajših in daljših zavojih. Švicarji so smučki še izboljšali vhode v zavoj in zagotovili mirnejše izhode, kar bo dobrim smučarjem zagotovilo popoln užitek. Samozavest že tako vedno krepi stabilnost na robnikih tudi na trdih podlagah.

Cena: 1200 evrov

Atomic Redster D2 GS

ni podpisa
ni podpisa

Nova Atomicova veleslalomska smučka je še stabilnejša od predhodnice. Sistem rocker poskrbi, da so smuči presenetljivo lahko vodljive, dokler je položaj telesa pravi. Temu je v pomoč plošča pod vezmi, ki rahlo privzdigne peto. Oprijem robnikov je pričakovano odličen, prehodi iz zavoja v zavoj pa dokaj enostavni. Zaradi teže smuči tudi grbinasta podlaga ne pomeni težave.

Cena: 900 evrov

Head i.Supershape Speed

ni podpisa
ni podpisa

Headova veleslalomka iz vas izzove hitrost, vendar smučarja nagradi tudi s kratkimi zavoji z ogromno oprijema. Čeprav so trše, so natančno vodljive za popoln užitek v vijuganju z velikimi nakloni. Testiranja so sicer pokazala, da je smučka celo bolj navduševala z živahnostjo v kratkih zavojih, saj je izvrsten hibrid med slalomsko in veleslalomsko smučko. Namenjena je odličnim smučarjem, a ni pretirano zahtevna.

Cena: 730 evrov

Rossignol Hero Elite ST Ti

ni podpisa
ni podpisa

Hero Elite je ena prijaznejših veleslalomskih smuči, vendar zna zahtevati vse smučarsko znanje. Tudi ob višjih hitrostih ohrani stabilnost, zato velja za smučko najvišjega rekreativnega razreda. Vendar ekstremov iz najbolj zahtevnih ne bo izvabljala, je pa vseeno dovolj športna za dobro kondicijsko pripravljene smučarje.

Cena: 700 evrov

Elan GSX Fusion

ni podpisa
ni podpisa

Elan je za novo sezono še izboljšal izvedbo Fusion in se z dizajnom amphibio – levo in desno smučko – izognil pretirani trdoti, zahtevnosti in neudobnosti, ki so pogosto tipične za veleslalomske smuči. Dolgi zavoji so lahko zelo hitri, pospeški izvrstni, ob tem pa bo smučka ostala samozavestno stabilna. Ni špartanska, zato lahko doseže večji krog dobrih smučarjev od primerljivih izdelkov.

Cena: 650 evrov

Fischer RC4 World Cup RC Pro

ni podpisa
ni podpisa

Brezkompromisna smučka z eno samo nalogo – veleslalom. Odlični smučarji in ljubitelji hitrih zavojev imajo pred seboj pravi izziv, saj smučko odlikujeta trdota in agresivnost. Smučka z izjemnim oprijemom vliva veliko samozavesti, ob koncu zavoja pa ustvari še več sile za večjo hitrost. Na meji lahko napake hitro kaznuje, vendar še omogoča tudi lahkotnejšo rekreativno vožnjo.

Cena: 720 evrov

Salomon X-Race

ni podpisa
ni podpisa

Salomonu je uspel dober hibrid med slalomsko in veleslalomsko smučko, z izbiro petih različnih dolžin pa se lahko postavimo na eno ali drugo stran. Vsaka izboljšava smuči je bližje zadetku v polno za srednje dobre in naprednejše smučarje. Zaradi lahke vodljivosti, stabilnosti in dobrega oprijema so smuči lahka izbira in omogočajo polno mero zabave v kratkih in dolgih zavojih.

Cena: 820 evrov
 

 

Več iz te teme:

Komentarji: