Štiri napačne predstave o čokoladi

Ne, zaradi čokolade ne dobite mozoljev in tudi zredili se ne boste.
Fotografija: Proizvodnja 97-kilogramske čokolade v Gorenjkini tovarni v Lescah. FOTO. Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Proizvodnja 97-kilogramske čokolade v Gorenjkini tovarni v Lescah. FOTO. Voranc Vogel/Delo

Kakav in temna čokolada sta za zdravje enako pomembna kot sadje in zelenjava. 

Trditev se zdi na prvi pogled mogoče nekoliko drzna, a znanstvene ugotovitve o ugodnih zdravstvenih učinkih uživanja temne čokolade so namreč neverjetno podobne učinkom uživanja zaščitnih snovi, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi.

image_alt
Delovanje čokolade na možgane

V vsakdanu športnega rekreativca se skušamo čokoladi izogibati. Uporabljamo samo energijske čokoladice, ki so nujne za med vzdržljivostno vadbo. Ampak, te so drugačne ...

Čokoladi se skušamo izogibati, sploh če smo na dieti, saj naj bi imela negativen vpliv na telo. A zdi se, da to ni povsem res. Strokovnjaki pravijo, da nekatere trditve o čokoladi vendarle ne držijo.

Poiskali smo nekaj napačnih predstav, trditev, mitov ali zmot, o tej poslastici.

Zmota številka 1: Čokolada škoduje našemu telesu 

Čokolada, še posebej temna, vsebuje zdrave hranilne snovi, vključno z železom in antioksidanti, ki pomagajo v boju proti stresu. Ampak, kdo ima temno čokolado za čokolado?

Zmota številka 2: Če želite shujšati, pozabite na čokolado

Strokovnjaki trdijo, da lahko jeste vse in hkrati izgubite neželene kilograme. Resnično pomembno je, koliko porcij se zaužije in kako pogosto. Čokolado torej lahko uživamo redno, le paziti moramo na priporočeni vnos kalorij. 

image_alt
Rada sem v hribih, rada jem

Zmota številka 3: Lahko zlahka povzroči povišanje krvnega sladkorja

Čokolada vsebuje predelan sladkor, vsebuje pa tudi vlaknine in antioksidante. Če hrepenite po čokoladi, a se bojite skoka krvnega sladkorja, izberite temno čokolado ali čokolado z nizko vsebnostjo sladkorja, svetujejo strokovnjaki.

Zmota številka 4: Čokolada povzroča akne

Čeprav lahko sladkor poslabša obstoječe stanje pri ljudeh, nagnjenih k aknam, ni dokazov, da je čokolada njihov glavni sprožilec. Po mnenju strokovnjakov nanjo vplivajo številni dejavniki, kot so hormoni, tip kože, genetika, starost, nega kože in zunanji dejavniki.

Komentarji: