Svet v krizi spanja

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Pritiski iz okolja silijo ljudi, da premalo spijo, kaže najnovejša študija ameriških znanstvenikov. Ti se pri opozarjanju na "globalno krizo spanja" opirajo na podatke, ki so jih zbrali s pomočjo aplikacije za pametne telefone, s katero so spremljali spalne vzorce ljudi po vsem svetu.

S pomočjo aplikacije Entrain so strokovnjaki Univerze v Michiganu zbirali podatke o tem, kako starost, spol in količina naravne svetlobe vplivajo na spanje v stotih državah, da bi bolje razumeli, kako pritiski iz okolja vplivajo na biološke potrebe ljudi.

Krajši spanec je večinoma posledica poznejšega odhoda v posteljo. "Ugotovili smo, da družbeni pritiski slabijo in/ali zadušijo biološke potrebe ob večerih, zato ljudje odlagajo odhod v posteljo in skrajšujejo svoj spanec," so v študiji, ki jo je v petek po navedbah francoske tiskovne agencije AFP objavila revija Science Advances, zapisali njeni avtorji.

Glavni dejavnik za določanje količine spanca je starost. Najmanj spanca so deležni moški srednjih let, in sicer manj kot priporočenih sedem do osem ur dnevno. Ženske večinoma spijo dlje časa kot moški, v starosti med 30 in 60 let povprečno pol ure več kot moški, navaja britanski BBC.

Povprečno ljudje spijo dnevno od sedem ur in 24 minut v Singapurju in na Japonskem do osem ur in 12 minut na Nizozemskem. Razlika 48 minut se morda zdi majhna, a po navedbah znanstvenikov ima lahko pol ure premalo spanca občutne posledice za kognitivne sposobnosti in zdravje človeka.

"Družba nas sili, da smo čim dlje pokonci, zato žrtvujemo del časa, ki ga za spanec zahteva naše telo," je za BBC povedal eden od sodelujočih znanstvenikov Daniel Forger.

Brezplačno aplikacijo za mobilne telefone Entrain so zagnali leta 2014, da bi pomagali ljudem pri premagovanju utrujenosti ob prehajanju med časovnimi pasovi. Obenem so ti lahko posredovali podatke o svojem spanju, zbujanju in osvetljenostjo svojega okolja.

Več iz te teme:

Komentarji: