Tecite hitro, jejte počasi

Glavno vodilo je, da vsak dan jemo zdravo. Tudi če se pregrešimo, moramo isti dan pojesti nekaj zdravega.
Fotografija: Pri prehrani je pomembno tudi to, da jemo skupaj z letnimi časi, torej jemo tisto, kar nam narava v danem trenutku ponuja, saj so sveže stvari ponavadi najbolj okusne. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Pri prehrani je pomembno tudi to, da jemo skupaj z letnimi časi, torej jemo tisto, kar nam narava v danem trenutku ponuja, saj so sveže stvari ponavadi najbolj okusne. FOTO: Shutterstock

V svoji knjigi sta profesionalna chef in mama Elyse Kopecky ter olimpijska maratonka Shalane Flanagan združili dve najpomembnejši sestavini za zdravo življenje - prehrano in aktivnost. Knjiga se temu primerno imenuje Run fast, eat slow, dobesedni prevod tega naslova pa krasi tudi naš prispevek.

Na naših straneh smo že pisali kaj je dobro jesti pred, med in po vadbi, kdaj lahko jemo in koliko lahko grešimo, če sploh lahko. Ob vseh tekaških in telovadnih načrtih je dela precej in tega se zavedata tudi avtorici knjige, ki pa vseeno na eni strani postrežeta z koristnici informacijami o teku, na drugi strani pa o zdravi prehrani in regeneraciji skozi naš krožnik.
 

Sveža hrana je boljša


Glavno vodilo je, da vsak dan jemo zdravo. Tudi če se pregrešimo, moramo isti dan pojesti nekaj zdravega. Ko se odločamo kaj jesti, da bi jedli zdravo, moramo vedno pogledati na stvar iz razdalje, da vidimo prav vse lastnosti. Zanima nas iz kje je hrana, kje je rasla, ali je bila obdelana, kakšen okus ima in, najpomembneje, kako se ob prehranjevanju počutite. To v svetu rekreativcev in športnikov pomeni, da je naša prehrana uravnotežena in da se ne odpovedujemo (razen če zato ni zdravstvenih razlogov) ničemur.

image_alt
Mleko je več kot le sok od krave


To pomeni, da imamo na krožnikih tekom tedna veliko zelenjave, sadja, mesa, mlečnih izdelkov, oreščkov, semen in žitaric. Iskati moramo organsko hrano, predvsem pa hrano, ki je pridelana lokalno, saj je takšna tudi najbolj sveža.

Pri prehrani je pomembno tudi to, da jemo skupaj z letnimi časi, torej jemo tisto, kar nam narava v danem trenutku ponuja, saj so sveže stvari ponavadi najbolj okusne. Mesa ne jemo vsak dan, a verjamemo, da je dovolj zdrav, da ga redno jemo. Alyse in Shalane sta v svojih receptih temu primerno pogosto izpostavili zelenjavo, meso je služilo za prilogo. Tudi po meso je pametno iti k lokalnemu mesarju, ki mu ni vseeno za okolje in svoje živali. Jajca proste reje, govedina in jagnjetina, ki jo kupujemo tako niso poceni, a verjemite, splača se.
 

Hiter recept - Smoothie iz rdeče pese


1 gomolj kuhane in olupljene rdeče pese, ki jo razčetverimo
1 skodelica zmrznjenih borovnic ali gozdnih sadežev
1 majhna banana
1 skodelica mandljevega mleka
1 skodelica kokosove vode
Za en palec velik svež ingver, olupljen in sesekljan
1 žlica mandljevega masla
Zgoraj naštete sestavine vrzite v mešalnik (blender) za nekaj minut.

Komentarji: