Za večjo varnost kolesarjev z akcijo #MislimVarno

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Skoraj cel podmladek profesionalnih kolesarjev in ogromno rekreativnih kolesarjev - posameznikov in družin, se je zbralo v Kranju na 2. Scottovem kolesarskem dnevu v Kranju, ki je potekal v organizaciji KK Sava Kranj. Kolesarji so izkoristili lepo vreme za druženje, rekreacijo na treh progah (47 km, 12 km ter 1 km za najmlajše kolesarje) ter bogat spremljevalni program. Na prizorišču so bili tudi člani Zavoda VOZIM, nosilca gibanja »Še vedno vozim – vendar ne hodim«, ki so z akcijo #MislimVarno opozarjali kolesarje, motoriste in voznike avtomobilov na upoštevanje cestno prometnih predpisov za večjo varnost v cestnem prometu. Akcijo #MislimVarno podpirata  tudi Javna agencija RS za varnost prometa in Zavarovalnica Triglav d.d.

Kolesarji so med najbolj ranljivimi skupinami udeležencev v cestnem prometu, lani je recimo na slovenskih cestah umrlo 14 kolesarjev, 222 se jih je huje, 976 pa lažje telesno poškodovalo. V času nesreče je 42 % kolesarjev uporabljalo čelado, skoraj 60 % kolesarjev pa čelade v času nesreče ni imelo.

»Ravno zaradi takšne statistike je nujno, da osveščamo kolesarje in motoriste, da lahko veliko za izboljšanje prometne varnosti naredijo sami. Da imajo tehnično brezhibno kolo, uporabljajo čelado in, da so vidni, kar je za nas ročne kolesarje še posebej pomembno, saj so naša kolesa nižja in nas vozniki avtomobilov lažje spregledajo«, je o pomenu akcije #MislimVarno dejal David Razboršek, ročni kolesar paraplegik, ki je prikolesaril v Kranj z ročnim kolesom kar iz Braslovč pri Vranskem.

Med motoristi in mopedisti se je število smrtnih žrtev lani povzpelo še višje, do 26., letošnja statistika pa na žalost ne bo preveč obetavna. »Motoriste z osebnimi zgodbami poškodovancev v prometnih nesrečah z motorjem osveščamo na moto zborih, v sodelovanju z Zvezo motoklubov Slovenije. S kratko brošuro želimo motoriste in kolesarje opomniti na 11 ključnih stvari s katerimi lahko poskrbijo za svojo varnost na cesti, da uporabljajo čelado, tehnično brezhibno kolo ali motor, nakažejo smer vožnje in tako dalje. Voznike avtomobilov pa želimo opozoriti, da smo tu, na cestah in, da naj pomislijo na našo varnost, ko nas prehitevajo in predvsem z zadostno, varno razdaljo«, je zaključil David, preden se je s sinom podal na 12 km maraton.

Na cesti torej nikoli nismo sami in zato je toliko pomembneje, da za lastno varnost poskrbimo kolikor je v naši moči.

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: