Začetek priprav

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Udeleženci skupinskih priprav na SEALPS CHALLLENGE so se udeležili prvega koraka priprav - bike fittinga in biomehanske obravnave pri dr. Borutu Fondi iz podjetja Znanost v kolesarstvo.


Podjetje Znanost v kolesarstvo je hčerinsko podjetje sicer glavnemu podjetju S2P, Znanost v Prakso, d.o.o. ki je bilo ustanovljeno leta 2010 z namenom znanstveno-raziskovalnega in razvojnega dela, primarno na področju kineziologije, medicine, rehabilitacije in meroslovja.
Od leta 2013 ima podjetje sodobni vadbeno-diagnostični center, kjer strokovno izobražen kader izvaja diagnostične meritve in kinezioterapijo. Sodobni center in znanje dr. Boruta Fonde so že okusili prvi kolesarji, ki so se pridružili pripravam, ki jih organizira ekipa SEALPS s partnerji.
Prva, ki sta znanje dr. Boruta Fonde in tehnologijo njegovega centra preizkusila, sta bila srečneža akcije kolesarske spletne strani Bicikel.com Tit Košir in Tina Brelih, ki sta med številnimi kandidati najbolj prepričala, da sta iz pravega testa za nagradni vadbeni program.


Dr. Borut Fonda je opravil biomehansko obravnavo in prilagoditev geometrijskih nastavitev kolesa, s katerim doseže povečanje mehanske učinkovitosti, udobja in hkrati preprečuje nastanek poškodb. Pri bike fittingu spreminjamo takoimenovane kontrolne parametre, ki se nanašajo na položaj sedeža, krmila in blokejev. Dr. Borut Fonda je pred testiranjem govoril z vsakim posameznikom, preveril njegovo gibljivost in mobilnost ter mu svetoval, kaj še lahko naredi za izboljšanje položaja na kolesu.

»Naredili smo bike fitting in celostno biomehansko obravnavo. Kar smo delali, je praktično najširša obravnava, ki jo mi izvajamo. Začne se z osnovnim pogovorom, medicinsko anamnezo, da spoznamo športnika, kaj počne, če kaj sam izpostavi... Sledi pregled mobilnosti sklepov in gibljivosti, opravimo teste na sklepih, tega tokrat nismo počeli, ker so bili vsi zdravi. Sledila je serija dinamometrov, kjer merimo mišično jakost. Dobimo generalno mišično funkcijo, kako so postavljeni osnovno, to se potem velikokrat odraža na kolesu med tehniko pedaliranja. Kolesa smo nastavili v smeri največjega mehanskega izkoristka. Tehnologija, ki jo uporabljamo, nam omogoča spremljanje sil in navorov na pedalih, ne na gonilkah. Vidimo v katero smer  posamezniki pritiskajo na pedala, vidimo, kako je noga stabilna na pedalih, dobimo celotno sliko. Hkrati spremljamo kinematiko gibanja in razporeditev pritiska na sedežu,« je Fonda opisal druženje z udeleženci priprav SEALPS CHALLENGE.
Ocenil je, da so prvi trije udeleženci imeli kolesa dokaj povprečno nastavljena. »Z mini modifikacijami, maksimalno centimeter in pol, smo skoraj vsem dvignili za 5 do 6 odstotkov mehansko učinkovitost. To je veliko. Vsem smo bistveno izboljšali obrat,« pravi Fonda.


Uveljavljeni kolesarski strokovnjak meni, da je bike fitting zelo pomemben – tako za profesionalce kot za rekreativce. »Z mojega vidika je to zelo pomembno. Ne glede na to, ali greš na SEALPS dirkati ali greš samo preživeti. Vedno iščemo kompromise med udobjem, varnostjo in učinkovitostjo. Na dolgi rok je to edini recept. Tudi če gredo samo preživeti, je ’fajn’ nastaviti kolo, da so udobno na kolesu, zato da ne bo poškodb, hkrati pa bodo bolj učinkoviti, porabili bodo manj energije in bodo hitrejši v zaključkih. Mislim, da je pomembno, da se te stvari nastavi, seveda ciljem in pričakovanjem primerno,« je razložil Fonda.
In kakšen nasvet bi sam dal rekreativcem? »Priporočal bi, naj ne gredo z glavo skozi zid. Naj bodo pozorni na malenkosti, te ponavadi odločajo o tem, ali se bo nekdo poškodoval ali ne. Investicija v lastno zdravje in nastavitve kolesa je bistveno bolj smotrna kot pa nakup drugih platišč ali čelade. Vsem bi svetoval, da so ’picajzlasti’ tudi pri teh zadevah. Ne smejo si misliti, saj se navadiš. Prej kot slej lahko pride do preobremenitve. V tem primeru sploh ne bodo prišli do SEALPS, ker bodo odnehali že prej.«

 

ni podpisa
ni podpisa


Tehnologija omogoča spremljanje sil in navorov na pedalih, ne na gonilkah.

 

 

ni podpisa
ni podpisa


Pregled mobilnosti sklepov in gibljivosti

 

 

ni podpisa
ni podpisa

Merjenje mišične jakosti

 

 

Vsi, ki bi s pripravami za "top rekreativno dirko leta" začeli že prav kmalu pa je tu prav posebno vabilo.
In sicer že ta vikend se lahko pridružite na treningu z žensko profesionalno ekipo BTC City Ljubljana in moško kontinentalno ekipo Rog Ljubljana.

Skupine bodo formirane po fizičnih sposobnostih udeležencev.


Dobrodošli popolni začetniki in dobri amaterji.
•    Datum: 17.02.-19.02.2017
•    Lokacija: HOTEL DIAMANT 4*
•    Cena: 90€ vključuje 2x polpenzion v dvoposteljni sobi (petek večerja, sobota zajtrk + večerja, nedelja zajtrk). Za enoposteljno je doplačilo 20€ (10€ na noč).


Prijava je potrjena s plačilom kotizaciije 20€ na TRR KD Rog, Šmartinska 152, 1000 Ljubljana: SI56 3000 0001 0475 842 , BIC: SABRSI2X, namen: ime priimek-vikend Poreč.
V sredo 15.februarja zaključimo s prijavami.


Razliko 70€ (90€) boste plačali v Hotelu Diamant.


Načrtujemo tudi spomladanski kolesarski vikend v Hotelu Pinia v Poreču in sicer od 31.marca do 2.aprila, kjer bodo pogoji podobni-prijave že zbiramo!
Prijave in dodatne informacije izključno na: info@kdrog.si


Program:
•    Petek 11:00 60-120km
•    Sobota 10:00  60-120km
•    Nedelja 9.30 60-100km


Popoldanski program SOBOTA- predavanja:
•    Vzdrževanje kolesa in uporaba ustreznih pnevmatik (Boštjan Kavčnik)
•    Rekreativno-amatersko kolesarstvo in treningi (Gorazd Penko)


 
 
 
 
 
 

Več iz te teme:

Komentarji: