Audijev šef za zapahi

Začasno bo avtomobilsko podjetje vodil dosedanji vodja prodaje in marketinga Abraham Schot.
Fotografija: Rupert Stadler. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Rupert Stadler. FOTO: Reuters

Največji svetovni proizvajalec vozil v lanskem letu, nemški Volkswagen, ima nemalo težav. Predvsem zaradi afere s svojimi dizelskimi motorji, za katere so pred skoraj tremi leti v Združenih državah Amerike ugotovili, da imajo na testiranjih manj škodljivih izpustov, kot jih dejansko izbruhajo. V skupini VW je tudi podjetje Audi, ki ima na skrbi bolj prestižne avtomobile, torej praviloma večje, z močnejšimi motorji in posledično večjimi izpusti.

Zato je jasno, da je Audi na udaru preiskovalcev. Tožilci iz glavnega mesta Bavarske Münchna, blizu katerega je v za dober Maribor velikem Ingolstadtu sedež Audija, so v ponedeljek izdali nalog za priprtje prvega moža podjetja, 55-letnega Ruperta Stadlerja.

Bram Schot. FOTO: Michael Dalder/Reuters
Bram Schot. FOTO: Michael Dalder/Reuters




Bavarskega poslovneža so za rešetke odpeljali zaradi suma, da bi lahko oviral preiskavo škandala z izpusti. Stadler je oseba najvišje v Volkswagnovi hierarhiji, ki so jo do zdaj priprli v zvezi s to preiskavo. Že prejšnji teden so mu preiskovalci premetali hišo, ker so iskali dokumentacijo, povezano s prodajo avtomobilov z lažnimi testi evropskim kupcem.

Prvi mož Audija, ki ima z ženo tri otroke, se je rodil v kmečki družini na zgornjem Bavarskem. Po diplomi iz administracije in financ na univerzi za uporabne znanosti v Augsburgu je delal najprej za Philips, leta 1990 pa se je zaposlil v VW. V podjetju je opravljal različne naloge, na čelu Audija je od leta 2010. Poleg vodenja podjetja Stadler občasno tudi predava, na primer leta 2015 na Oxfordu in leta 2016 v Šanghaju. Univerza v St. Gallenu v Švici ga je leta 2012 razglasila celo za častnega profesorja. V Audiju so aretacijo direktorja potrdili, razen tega pa razumljivo niso bili najbolj zgovorni. Suho so komentirali, kot poudarja tudi tožilstvo, da za profesorja Stadlerja velja, da je nedolžen, dokler mu ne dokažejo drugače. Po poročanju časopisa Frankfurter Allgemeine Zeitung pa se v podjetju že pripravljajo, da bodo imenovali njegovega (vsaj začasnega) naslednika.

Komentarji: