Predstavitvena informacija

Hidroizolacija in premazi lesenih montažnih gradenj, balkonov in teras

Moderna hidroizolacijska rešitev omogoča pravilno zaščito in hkrati tudi estetsko rešitev za vsak dom. Neprepustna membrana, ki jo imenujemo hidroizolacija, bo namreč zaščitila vaš dom pred vodo in vlago oziroma pred različnimi zunanjimi vremenskimi vplivi. Ker so lesene montažne gradnje, balkoni in terase nekoliko bolj specifični, se tu splača bolj razmisliti o primerni hidroizolaciji.
Fotografija: Foto: K-tes
Odpri galerijo
Foto: K-tes

Kako izbrati pravo hidroizolacijo?
Vsak objekt oziroma površino, ki jo želimo hidroizolirati, je treba obravnavati individualno, saj se razlikujejo glede na material podlage, obstoječe stanje, želeni videz in namen, za katerega se določena površina uporablja. Pravilen postopek vgradnje, izbira pravega materiala in primerno število slojev hidroizolacije glede na posebnost konkretnega objekta oziroma površine zagotovijo, da vode ne prepušča. Preden se boste odločili za izvajanje hidroizolacije, se vam gotovo splača posvetovati s strokovnjaki o tem, kaj bi bilo najbolj primerno za vaš dom.

Idealno je, da za kakovostno hidroizolacijo poskrbite že v okviru gradnje hiše. Ker pa lahko prej ali slej pride do prvih znakov težav s hidroizolacijo, je pomembno, da se začnete ukvarjati s preprečitvijo oziroma sanacijo kar takoj. Neprimerna ali nenatančna hidroizolacija namreč lahko vodi do popuščanja ometa balkona, odstopanja ploščic, pronicanja vode v notranjost objekta, poškodbe notranjega ometa, pojava plesni in podobno.

Foto: K-tes
Foto: K-tes


Sodobni materiali, ki obstajajo na trgu in s katerimi se ukvarjajo strokovnjaki, omogočajo sanacijo in poznejšo izvedbo hidroizolacije. To lahko storijo brez rušenja in kar čez obstoječo podlago. Poleg tega so novodobne lesene montažne gradnje tudi po svoji arhitekturni strukturi bolj razgibane in s tem bolj zahtevne za izvedbo hidroizolacije. Za primerno izbrano hidroizolacijo, ki zagotavlja popolno zaščito, pa tudi to ni nobena ovira ali izziv.

Če je vaš dom lesena montažna gradnja, je še posebej priporočljivo, da se zaradi potrebe po večji elastični zaščiti odločite za poseben tip poliuretanske hidroizolacije. In kakšnega lahko izberete?

Hidroizolacijski sistemi
Hidroizolacijska sistema HYDROFLEX in HYDROGLASS sta dva najbolj zanimiva poliuretanska premaza. Gre za hladna premaza v tekočem stanju, ki se ju nanaša z valjčkom in čopičem neposredno na obstoječo podlago. Njihova prednost je zagotovo ta, da so trajno zelo elastični in zato odporni proti temperaturnim nihanjem, ki v naši državi niso nobena neznanka. Takšen način hidroizolacije oziroma sanacije je zelo čist, brez dodatnih gradbenih del in je tudi končan zgolj v nekaj dneh. Odlična prednost tovrstne hidroizolacije pa je tudi dolga življenjska doba,  tudi več kot 25 let.

Foto: K-tes
Foto: K-tes


HYDROFLEX je priljubljen predvsem na področju raznih lesenih gradenj, montažnih hiš in lesenih nadstreškov, pri izvedbah ravnih streh, popravilu dimniških obrob, strešnih iztokov, lesenih gradnjah in podobno. HYDROGLASS je izreden tudi zaradi brezbarvnega oz. transparentnega videza, saj tako ohranja predhoden videz podlage, ki z nanosom postane vodotesna.

Foto: K-tes
Foto: K-tes


Kot smo omenili že na začetku, je hidroizolacija lahko tudi estetska rešitev. Če želite, da vaš balkon, terasa ali druga površina, potrebna hidroizolacije, dobi tudi svež, spremenjen videz, se vsekakor lahko odločite za vrsto različnih talnih premazov.

Foto: K-tes
Foto: K-tes


Talni premazi
V industrijskih in bivalnih prostorih se najbolj uporabljajo epoksidni in poliuretanski talni premazi, saj imajo odlične mehanske in estetske lastnosti, kar pomeni, da predvsem prenašajo visoke obremenitve, zadostijo pa tudi estetskim zahtevam. Na voljo so različne vrste talnih premazov, kot so protiprašni in epoksidni premazi, ki so primerni tudi za vlažne prostore, ter samorazlivni in dekorativni tlaki.

Foto: K-tes
Foto: K-tes


Poleg teh premazov so na voljo tudi epoksidne cementne parne zapore, primerne za vse, ki tal nimate dobro hidroizoliranih, saj parna zapora blokira vlago. Uporaba je možna tako pri novogradnjah kot pri sanaciji starejših objektov.
Kam po materiale in/ali izvedbo?