Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Nasveti za vzdrževanje prenosnega računalnika

Če želite, da vam bo prenosni računalnik dolgo in dobro služil, potem je njegovo redno vzdrževanje nujno.
Če želite, da vam prenosnik dobro in dolgo služi, ga redno vzdržujte. Foto: Harvey Norman
Če želite, da vam prenosnik dobro in dolgo služi, ga redno vzdržujte. Foto: Harvey Norman
Promo Delo
26. 8. 2019 | 11:05
26. 8. 2019 | 11:14
6:21

Dobra skrb za prenosnik zagotavlja boljše delovanje in daljšo življenjsko dobo. Z upoštevanjem naslednjih nasvetov se lahko izognete nezaželenim popravilom in nenadnim izgubam podatkov.

1. Zaščita, zaščita, zaščita!
Še preden zaženete prenosnik in začnete delati, ga najprej dobro zavarujte. Za varno prenašanje naokrog lahko poskrbite s pravilno izbiro ustrezne velikosti torbe ali oblazinjenega ovitka. Med delom na prenosnem računalniku iz neposredne bližine odstranite vso hrano in pijačo ter ga po končani uporabi ne puščajte izpostavljenega vremenskim vplivom, toplotnim virom, bližini vode in/ali magnetom.

Pred uporabo prenosnik najprej zavarujte. Foto: Harvey Norman
Pred uporabo prenosnik najprej zavarujte. Foto: Harvey Norman


2. Baterija – srce prenosnika
Prav vsaka baterija ima predvideno življenjsko dobo. Pri prenosnih računalnikih se življenjska doba baterije izraža z določenim številom polnitev in praznjenj. To se sicer razlikuje od proizvajalca do proizvajalca, vendar v splošnem velja, da lahko ob normalni uporabi prenosnika baterija zdrži tudi do nekaj let. Ker se življenje baterije meri v ciklih polnjenje – praznjenje, vam priporočamo, da imate, kadar je to mogoče, prenosnik priklopljen na vir električne energije. Včasih je veljalo, da morate po vsakem polnjenju sprazniti baterijo vsaj do 20 % pred novim polnjenjem, a so številne študije to informacijo že pred časom ovrgle. Sicer pa vam svetujemo, da se za zagotavljanje optimalnega življenja baterije, držite proizvajalčevih navodil.

3. Prenosnik ni igračka
Pri prenosniku ni pomembno samo, kako ga prenašate in shranjujete, temveč tudi, kako ga uporabljate. Vedno poskrbite:
-    da imate pred uporabo čiste in suhe roke,
-    da ste prenosnik postavili na ravno, čisto površino, kjer ni prahu ali vode,
-    da del prenosnika, kjer je nameščen ventilator, ni prekrit,
-    da ga uporabljate pri sobni temperaturi.
Če boste prenosni računalnik uporabljali v drugačnih razmerah od navedenih, lahko tvegate, da pride do pregrevanja. Da bi se tej težavi izognili, je dobro razmisliti o uporabi hladilnega podstavka za prenosnik.

Pomembno je tudi, kako prenosnik uporabljate. Foto: Harvey Norman
Pomembno je tudi, kako prenosnik uporabljate. Foto: Harvey Norman


4. Čistoča je pomembna!
Z rednim čiščenjem lahko poskrbite, da vam bo notesnik še dolgo in dobro služil. Prah, umazanija in drugi drobni delci, ki se nabirajo na zaslonu, tipkovnici in v režah, lahko povzročijo pregrevanje, zato je čistoča prenosnika tako pomembna. Preden se lotite čiščenja, preverite, da je računalnik ugasnjen in izklopljen od vira električne energije. Zaslon očistite s suho krpo iz mikrovlaken ali kupite posebne čistilne krpice, ki so namenjene in primerne za čiščenje ekranov. Za čiščenje prostorov med tipkami in drugih rež pa uporabite razpihovalec v obliki pršila s priloženo ultra tanko cevko, ki omogoča čiščenje težje dostopnih mest.

5. Znebite se vsega, česar ne potrebujete
Poleg rednega čiščenja ohišja je pri prenosnem računalniku treba poskrbeti tudi za čiščenje »notranjosti«. Redno odstranjujte dokumente in programe, ki jih ne potrebujete več, praznite koš in brišite zgodovino iskanj. Datoteke, ki jih trenutno ne potrebujete, a bi želeli imeti shranjene, pa prenesite na zunanji disk. S tem boste poskrbeli za hitrejši vklop in delovanje prenosnika. 

Če boste redno odstranjevali dokumente in programe, ki jih ne potrebujete več, praznili koš in brisali zgodovino iskanj, bo računalnik deloval hitreje. Foto: Harvey Norman
Če boste redno odstranjevali dokumente in programe, ki jih ne potrebujete več, praznili koš in brisali zgodovino iskanj, bo računalnik deloval hitreje. Foto: Harvey Norman


6. Izklopite računalnik
Ker živimo v času, ki od nas zahteva, da smo vedno povezani in dosegljivi, mobilnih naprav sploh ne ugašamo več. Vseeno pa bo vašemu prenosniku koristilo, če mu na vsake 3 do 4 dni privoščite najmanj 15 minut odmora. Izklop bo strojni opremi omogočil, da se odpočije in ponastavi.

7. Obvezno posodabljanje
Za hitro odzivnost in brezhibno delovanje prenosnega računalnika poskrbite, da bodo vsi nameščeni programi in operacijski sistem vedno posodobljeni. Zastareli programi ali star operacijski sistem lahko namreč upočasnijo prenosnik in povzročijo tudi druge nezaželene težave. Vsakič, ko na zaslonu zagledate pojavno okno z informacijo o novih posodobitvah, kliknite nanj in nemudoma naložite najnovejšo različico obstoječega programa oz. sistema.

8. Zavarujte svoje datoteke 
Zakaj bi tvegali izgubo podatkov na svojem računalniku ali druge nevšečnosti, ki jih lahko povzroči nezaželena okužba s programskimi virusi ali drugo vrsto škodljive programske opreme? Zavarujte notesnik s protivirusnim programom in se izognite nevšečnostim v velikem krogu. Poleg tega vam svetujemo, da uporabljate tudi originalno programsko opremo, kajti z uporabo nelegalno pridobljene tvegate, da vam nepridipravi vdrejo v vaš sistem skozi zadnja vrata. 

9. Hitrejše brskanje po spletu
Da boste s svojim prenosnikom vedno in povsod hitro dostopali do spleta in želenih informacij, si namestite zadnjo različico enega izmed naslednjih brskalnikov: Google Chrome, Firefox ali Safari.

V primeru težav, ki jih sami ne znate rešiti, se obrnite na pooblaščenega serviserja. Foto: Harvey Norman
V primeru težav, ki jih sami ne znate rešiti, se obrnite na pooblaščenega serviserja. Foto: Harvey Norman


10. Odpravljanje težav
Če začne vaš prenosnik delovati izjemno počasi, spuščati čudne zvoke ali se nepojasnjeno ugašati sam od sebe, potem vam svetujemo, da se obrnete na pooblaščenega serviserja. Manjše težave lahko sicer odpravite tudi sami z navodili, ki jih najdete na spletu, v priloženi knjižici ob nakupu ali v aplikaciji za pomoč uporabnikom, ki je prednaložena na prenosnem računalniku. Nikakor pa ne poskušajte napake za vsako ceno rešiti sami, saj lahko včasih s tem povzročite več škode kot koristi. 

Preverite ponudbo prenosnih računalnikov na www.harveynorman.si
VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine