Ali Hrvaška res izganja nudiste?

Ena najbolj priljubljenih naturističnih dežel nudistom namenja vse manj prostora.
Fotografija: Naturiste menda preganjajo tudi z osamljenih divjih plaž. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Naturiste menda preganjajo tudi z osamljenih divjih plaž. FOTO: Roman Šipić

Ko sta to sezono kopalke zapovedala plaža v kampu Zelena laguna v Poreču in kamp Istra v Funtani ter je vse pogosteje slišati, da naj bi se podobno zgodilo v kampu Koversada v Vrsarju, je med slovenskimi naturisti, ki prisegajo na dopust v hrvaški Istri, nastal manjši preplah. Sumničavo iščejo vpliv katoliške cerkve, a predstavniki hrvaškega kamping združenja odgovarjajo, da za vsem tem stoji gola ekonomija. Naturistični kampi preprosto niso več dovolj donosni.

Istra Sunny kamping v Funtani je do lani gostil dolgoletne goste in ti se očitno niso pretirano pritoževali nad zgolj dvema zvezdicama, ki sta določali kakovost kampa. Klientela je bila ustaljena in z njo tudi počitnice, dokler (novi) lastnik Valamar Riviera ni spoznal, da ta kokoš ne nese zlatih jajc. Začela se je prenova, ki je letos z obale v večjem delu odstranila kampiste ter tam postavila luksuzne hišice z zvenečimi imeni ter petzvezdičnimi pripadajočimi storitvami. Nekaj dolgoletnih strank je ostalo, le da se morajo to sezono oblačiti v kopalke, tokrat so jim kakor v tolažbo ponudili še staro ceno pavšala (po naših informacijah okoli 2500 evrov). Novi kamp Istra Premium Resort namreč računa za letni najem parcele najmanj 3700 evrov.
 

Kopalke ali pa selitev v druge bližnje kampe


V podjetju Valamar Riviera prav s to gesto upravičujejo odnos do nekdanjih zvestih gostov. Vsem drugim, ki se niso bili pripravljeni odreči naturizmu, so, kot pravijo, zagotovili posebne ugodnosti v njihovih preostalih dveh naturističnih kampih, to sta Bunculuka v Baški na Krku in Solaris v Poreču.

Valamar sicer upravlja 15 kampov na Hrvaškem in je, kakor se radi pohvalijo, prvi začel razvijati »premium kampiranje s petimi zvezdicami«. Prvi takšen kamp so že pred časom uredili na Krku, podobno so v zadnjih dveh letih prenovili omenjeni naturistični kamp v Funtani. Novo letovišče s petimi zvezdicami po prepričanju predstavnikov Valamar Riviere sodi med najboljše kampe v Evropi, je prvo tovrstno v Istri in ponuja vse tiste storitve, ki so trendovske v segmentu družinskega kampiranja. »To potrjuje tudi dejstvo,« pravijo, »da so se dolgoletni gostje vrnili tudi to leto in so zelo zadovoljni z novo ponudbo.« Kot so dodali, so z zasedenostjo prenovljenega letovišča zelo zadovoljni.
 

Kmalu spremembe tudi v Koversadi


Ali imajo res podobne načrte v enem najbolj znanih naturističnih kampov v Istri, Koversadi v Vrsarju, smo preverili pri tamkajšnjih lastnikih. Potrdili so, da bo skupina Adris do leta 2023 v turistični del družbe vložila 270 milijonov evrov, od tega nekaj manj kot četrtino v kamp Koversada. Cilj je dvigniti kakovost storitev in namestitvenih zmogljivosti, več podrobnosti niso razkrili, le to so zagotovili, da bo del namestitvenih zmogljivosti po izvedbi naložbe še ostal naturističen.

Mladih naturistov je premalo, zato tovrstni kampi niso več dovolj zasedeni in iskani, zatrjujejo turistični delavci na Hrvaškem. FOTO: Blaž Samec
Mladih naturistov je premalo, zato tovrstni kampi niso več dovolj zasedeni in iskani, zatrjujejo turistični delavci na Hrvaškem. FOTO: Blaž Samec


Koversada s tremi zvezdicami (cena letnega najema se giba od 2700 do 3300 evrov) je eden od naturističnih kampov z najdaljšo tradicijo, celo v evropskem merilu, saj obstaja že od leta 1961. Hrvaška se sicer rada pohvali s toleranco do golote in naturizma. Prve turistične storitve za nudiste so začeli izvajati v petdesetih letih prejšnjega stoletja, prvo naturistično plažo, poimenovali so jo Rajska plaža (Kadnarola na Rabu), pa so odprli leta 1934. Že naslednje leto sta menda tam gola zaplavala sam angleški kralj Edvard VIII. in njegova soproga Wallis Simpson, vojvodinja Windsorska.

Naturizem v Evropi ima še daljše korenine, pravzaprav se je začel pojavljati, ko je postalo golo kopanje nespodobno in nemoralno, to pa je bilo v 18. stoletju. Od kdaj obstaja moderni naturizem in kdo je njegov začetnik, je v množici različnih virov težko razbrati, za pionirja mnogi navajajo škotskega sodnika lorda Monbodda (1717–1799), ki je poudarjal pomen kopanja za zdravje in obleko opisoval kot nekaj, kar ni v človekovi naravi. Nemci, ki kot narod veljajo za začetnike nudizma s svojo Freikörperkultur (FKK), so prav temu lordu pripisali zasluge za gibanje, ki se je nato razvilo. To nima nobene povezave z razkazovanjem ali spolnostjo, ampak preprosto slavi zdrav način življenja in odpravlja predsodke med ljudmi.
 

Nazaj, a ne k naravi


Če so Hrvati v šestdesetih letih s prvim naturističnim kampom delali pogumne korake, se zdaj zdi, da se vračajo nazaj – a nikakor ne k naravi. Še leta 1974 so imeli, kot smo izvedeli pri njihovem kamping združenju, 34 naturističnih kampov, s katerimi so na letni ravni ustvarili šest milijonov prenočitev. Letos jih je samo še devet, sprejmejo nekaj manj kot 22.000 ljudi. Poleg tega je še šest kombiniranih kampov, ki imajo naturistični del; po dva v Dalmaciji, Kvarnerju in Istri.

Naturistične zmogljivosti v kampih tako zavzemajo dobrih 12 odstotkov vseh, če prištejemo še kombinirane, 15, kar prinese Hrvaški 2,5 milijona prenočitev na leto. Nekateri kampi imajo samo plažo, namenjeno naturistom, takih je šest, trije v Dalmaciji in trije v Kvarnerju. Do lani je imel naturistično plažo še kamp v Zeleni laguni pri Poreču, a so jo letos opremili z znakom, ki zapoveduje, da so obiskovalci oblečeni v kopalke. Kot je pojasnila Margita Zović Malinarić iz uprave podjetja Plava laguna, je kamp v osnovi klasičen, zato velika večina gostov ni nudistov. Nudistično plažo so ukinili tako iz spoštovanja njihovih pravic in zagotavljanja zasebnosti kot zaradi poenotenja ponudbe v celoti. Naturistom sicer ponudijo možnost kampiranja in kopanja v naturističnem kampu Ulika.

Ena najbolj prepoznavnih naturističnih dežel v Evropi je Francija. FOTO: Reuters
Ena najbolj prepoznavnih naturističnih dežel v Evropi je Francija. FOTO: Reuters

 

So mladi bolj konservativni?


Nesporno je, je pritrdil direktor hrvaškega kamping združenja Adrian Palman, da se je število kampov in drugih zmogljivosti z naturističnim predznakom precej zmanjšalo. »Toda to je treba razumeti v luči razvoja trga in prilagajanja sodobnim trendom.« Sodobni trend pa kaže, da je kampiranje čedalje bolj priljubljeno – število tovrstnih prenočitev se je v dobrih petih letih na Hrvaškem povečalo za 18 odstotkov – vendar ne med naturisti. Tam ostajajo številke, poudarja Palman, od leta 2013 na enaki ravni in bodo kvečjemu začele padati, če upoštevamo dejstvo, da so med naturisti predvsem ljudje iz »srebrnega in zlatega življenjskega obdobja«, med mladimi pa je menda bore malo takih, ki bi se kopali brez tekstilnih krpic na sebi.

Po Palmanovih besedah niti sedanji naturistični kampi niso polno zasedeni. Morda zato, ker v te kampe v zadnjem času ne vlagajo prav veliko? Direktor hrvaškega kamping združenja temu ne oporeka povsem, a pravi, da je to le deloma res, saj so med najboljšimi kampi na Hrvaškem prav nudistični. Hrvaška je tako po njegovem kljub manjšemu številu tovrstnih kampov poleg Francije in Nemčije še vedno ena bolj priljubljenih naturističnih destinacij.

Komentarji: