Psi bi morda lahko bolnike opozorili na epileptični napad

Številni epileptiki so poročali, da so psi zaznali prihajajoči napad. To so zdaj preverili še v študiji. 
Fotografija: Psi zaznajo številne bolezni. Tako so v študijah že potrjevali, da zaznajo rakavo obolenje. FOTO: Soe Zeya Tun/Reuters
Odpri galerijo
Psi zaznajo številne bolezni. Tako so v študijah že potrjevali, da zaznajo rakavo obolenje. FOTO: Soe Zeya Tun/Reuters

Psi lahko zavohajo specifičen vojn, ki je povezan z epilepsijo, so dolgoletna poročila o teh sposobnostih psov potrdili v najnovejši študiji na francoski univerzi v Rennesu. Po mnenju raziskovalcev to odpira možnost, da bi lahko pse izurili, da bi lastnike zanesljivo opozorili na bližajoči se napad. V tem primeru bi lahko bolniki imeli večji nadzor, da bi se lahko izognili poškodbam ob padcih ali pa da bi prej poiskali pomoč.

Raziskovalka Amélie Catala, prvopodpisana avtorica študije, objavljene v znanstveni reviji Scientific Reports, je pojasnila, da so skušali dognati, ali pes zazna vonj ali opazi majhne spremembe v obnašanju tik pred napadom. Tako so testirali odzivanje psov na vonj človeka med epileptičnim napadom, ob normalni dejavnosti in po telovadbi. Pred testiranjem so pse učili zaznavanja predvsem vonja med napadom, nato pa so jih preizkusili v prepoznavanju vzorcev petih pacientov z različnimi oblikami epilepsije.

Psi so pravilno zaznali vonj epileptičnega napada v od 67 do 100 odstotkov, v kar od 95 do 100 odstotkov so pravilno razvrstili vzorce, ki niso bili povezani z epilepsijo. Naslednji korak v študiji je, da bodo preverili, kako je z vonjem pred napadom in ali bi ga psi lahko uspešno zaznavali.

Komentarji: