Balkan

Fotografija:
Odpri galerijo

Rast okužb s koronavirusom je znova stalnica Slovenije. Včeraj so jih potrdili kar osem, tri od teh pa pripisali vnosu iz tujine. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je ob vnovičnem skoku ocenila, da gre večinoma za vnose iz tujine, in se zavzela za takojšnjo zaostritev ukrepov na mejah.
Vojko Urbančič
Minuli teden je bilo novih okužb enajst, zgolj v prvih treh dneh tokratnega pa 15: tri v ponedeljek, v torek štiri, včeraj omenjenih osem. Okužila se je tudi zaposlena v UKC Ljubljana. Situacija je kar kritična, je v torek ocenila Beovićeva in ob upadu upoštevanja ustreznega zaščitnega obnašanja med prebivalci Slovenije nanjo vplivajo predvsem izjeme pri prehajanju slovenske meje iz jugovzhodne smeri. Mateja Logar z Infekcijske klinike je kot vire novih okužb iz tujine omenila predvsem Bosno in Hercegovino in Srbijo.
Na seznamu držav z ugodno epidemiološko sliko, ki ga pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje in odpravlja omejitve glede vstopa njenih državljanov v Slovenijo, sta sicer z območja nekdanje Jugoslavije le Hrvaška in Črna gora. Osebe iz ostalih držav na območju nekdanje Jugoslavije v Sloveniji čaka 14-dnevna karantena, razen če sodijo v katero izmed izjem, navedenih v 10. členu odloka o prehajanju meje. Razlogov, ki omogočajo vstop brez karantene, je v 16 točkah odloka veliko, med najpogostejšimi so opravljanje mednarodnega prevoza, družinski razlogi ali pogrebi ob pogoju vrnitve v 24 urah, tranzit čez ozemlje Slovenije, določene gospodarske dejavnosti, zdravstveni posegi ipd.
Če ne gre za tovrstne izjeme, karantena po obisku teh držav in vrnitvi čaka tudi slovenske državljane. Od ostalih držav z območja nekdanje Jugoslavije je sicer na seznamu držav s poslabšano epidemiološko situacijo, pri katerih je izjem za potnike iz njih veliko manj, le Severna Makedonija. V tej so v sredo poročali o rekordnem dnevnem številu smrtnih žrtev covida-19 od izbruha epidemije. Umrlo je devet bolnikov, skupaj doslej 210. V enem dnevu so zabeležili 193 novih okužb, od tega kar 140 v Skopju.

Skok števila okužb povsod po Balkanu


Zaskrbljujoče številke novih okužb ob začetku turistične sezone po sproščanju protikoronskih omejitev prihajajo s celotnega Zahodnega Balkana. Dvomestno število novih okužb so včeraj potrdili tudi Hrvati. Evidentirali so jih enajst, med drugim v Zagrebu, Istri in Splitu. Velinoma so jih potrdili kot okužbe, ki so v državo prišle iz tujine, a tudi kot domače primere prenosa. Koronavorus se je, denimo, v Istro vrnil po več kot dveh mesecih. Gre za dve okužbi, obe uvoženi iz Bosne in Hercegovine. Tudi Bernard Kaić iz Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo je, podobno kot stroka v Sloveniji, izjavil, da so se Hrvati prehitro poslovili od ukrepov. Ljudje je upoštevajo več niti zizične distance niti mask več ne nosi nihče.

Bosna in Hercegovina je odprla meje s Hrvaško, Srbijo in Črno goro, njihovih državljanov ob vstopu v državo več ne čaka samoizolacija. A v državi že domala tri tedne beležijo dvomestne številne novih dnevnih okzužb. Do srede so jih evidentirali 3100, umrlo je 168 ljudi. V sredo potrdili 56 novih okužb, žarišči sta bili v Sarajevu in Banjaluki. Pomočnik zdravstvenega ministra Goran Čerkez je napovedal, da bodo v prihodnje zaradi težkih gospodarskih posldic protikoronskih ukrepov eksperimentirali s »švedskim modelom«.
V Srbiji so v sredo objavili vnovičen skok novih okužb. Bilo jih je 96, število dosedanjih smrti je naraslo na 257. S Kosova so o rekordnem številu okužb poročali v torek, ko je bilo kar 141 novih primerov. Največ novih okužb je bilo v Prištini, v državi je dotlej umrlo 34 ljudi.

V Črni gori so 14. junija odkrili nov primer po kar 42 dneh brez novih okužb. Naslednji dan je sledil nov, včeraj pa so jih potrdili kar sedem.Bosna i Hercegovina je otvorila granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BIH mogu ući zbog poslovnih obveza (pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska).
Državljani BiH koji se vraćaju u BiH od 21.05. više ne idu u samoizolaciju.

Več iz te teme:

Komentarji: