Barbara Zobec odstopila, ostal le še en kandidat

Ustavno sodišče: Vse verjetnejša je izvolitev profesorja s primorske univerze Andraža Terška
Fotografija: Foto Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Foto Leon Vidic/delo

Ljubljana – Vrhovna sodnica Barbara Zobec je odstopila od kandidature za ustavno sodnico, kar pomeni, da je izvolitev profesorja s primorske univerze Andraža Terška vse bolj verjetna. Glasove podpore mu je napovedala celotna opozicija in tudi SMC, po odstopu Zobčeve pa bi lahko računal tudi na poslanske glasove NSi. Pogojno tudi na glasove SAB.

Barbara Eržen

Oba kandidata za ustavnega sodnika pri večini poslanskih skupin sicer ne veljata za prvo izbiro in tudi ne skrivajo, da se za njihovo odločitvijo o (ne)podpori skriva veliko oportunizma, zato morebitnih presenečenj na tajnem glasovanju vseeno ne gre izključiti.


Na ustavnem sodišču so Zobčevo videli predvsem v SDS in tudi v NSi.

V dopisu, ki so ga prejeli na Radiu Ognjišče, poslala pa ga je tudi v državni zbor, je vrhovna sodnica pojasnila, da ima njena trdna, odločna in neomajna načelna drža ceno. »Visoko ceno. Že dolgo jo plačujem. Del te cene je tudi, da me politika ne mara. In ker je ona tista, ki voli ustavne sodnike, dobro vem, da ne bom ustavna sodnica. Takih sodnikov si namreč politika ne želi, sama pa tudi nikoli, za nobeno, še tako visoko ceno nisem pripravljena odstopiti od svojih načel. Med njimi je osrednje tisto, ki zapoveduje, da smo pred zakonom vsi enaki in da človekove pravice pripadajo vsem, tako levim kot desnim, rdečim in črnim, naprednim in konservativnim, domobrancem in partizanom,« je zapisala Zobčeva.

To je sicer zadnja redna izvolitev za ustavnega sodnika do leta 2025, in kot je poudaril predsednik republike Borut Pahor, se je tudi zato odločil, da prvič predlaga dva kandidata.

Kandidata je predsednik republike izbral med sedmimi prispelimi kandidaturami, Teršek in Zobčeva sta se v predsedniški palači prejšnji teden javno predstavila. Zobčeva je zavrnila povezave s SDS in povedala, da je kot sodnica zavezana varovanju človekovih pravic, kar bo tudi temeljno vodilo njenega dela, če bo izvoljena za ustavno sodnico. Teršek pa si bo v primeru izvolitve prizadeval predvsem za to, da se dosežena raven ustavnopravne zaščite človekovih pravic ohrani ter po možnosti dodatno širi in povečuje.

Več iz te teme:

Komentarji: