Bronasto trpeča duša in telo Lindsey Vonn

Sofia Goggia je prva olimpijska prvakinja v smuku iz Italije. Nadvse čustvena ameriška legenda se je od iger poslovila s tretjim mestom.
Fotografija: Ob olimpijskem slovesu z bronom so iz Lindsey Vonn na plan privrela čustva. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ob olimpijskem slovesu z bronom so iz Lindsey Vonn na plan privrela čustva. FOTO: AFP

PJONGČANG – Seveda so pri razpletu ženskega olimpijskega smuka vsi navijali za v hollywoodskem slogu zlato zgodbo z Lindsey Vonn, a to je bil račun brez tekmic. Vsaj brez Italijanke Sofie Goggia in neustrašne potomke norveških Vikingov Ragnhild Mowinckel. Svetlolasa Američanka je tako ostala le pri enem zlatem olimpijskemu odličju, tistem s smuka v Vancouvru leta 2010, tam je osvojila še bron v superveleslalomu, v Sočiju zaradi poškodbe kolena ni nastopila.

Petindvajsetletna Lombardijka pa si je z zmago na Korejskem polotoku tako in tako prismučala uspeh kariere. »Bila sem osredotočena, smučala sem kot samurajka. Po navadi sem kaotična, tokrat pa sem pred startom preučila vsak najmanjši detajl. Verjela sem vase, to pa je tisto, kar šteje. Nisem tvegala, napela pa sem tudi možgane; včasih se zavem, da jih imam, in takrat jih tudi uporabim,« je v ciljni ravnini čebljala Sofia Goggia, prva italijanska olimpijska prvakinja v smučarski formuli ena. Če se ona že imenuje samurajka, pa jo njen trener Massimo Rinaldi označuje za norega konja. Olimpijska podprvakinja v veleslalomu Mowincklova si je z zaostankom devetih stotink sekunde torej prismučala še eno odličje srebrnega leska. »Na Norveškem se, ker imamo toliko snega, že rodimo s smučkami na nogah,« se je pošalila 25-letnica iz Moldeja.
​Vonnova, smučarska lepotica je med drugim tudi norveškega rodu, pa je za italijansko samurajko zaostala 47 stotink. A ko smo že omenili melodramatični Hollywood, Lindsey Vonn se je na tokratni bron odvzvala zelo čustveno.

Ob olimpijskem slovesu z bronom so iz Lindsey Vonn na plan privrela čustva. FOTO: AFP
Ob olimpijskem slovesu z bronom so iz Lindsey Vonn na plan privrela čustva. FOTO: AFP


»Moram biti zadovoljna. Dala sem vse od sebe, a to je bilo žal dovolj le za bronasto kolajno. Toda če pomislim, kje sem bila pred štirimi leti, takrat je bila za menoj že druga operacija, je to, da sem tu osvojila odličje, velika nagrada zame. Nikakor nisem razočarana, seveda bi si želela zmagati, takšna sem, tekmovalna, a tokrat je moje smučanje zadostovalo za bron. Tudi ta rezultat je neverjeten in nanj sem izjemno ponosna. Najino prijateljstvo s Sofio pa temelji na tem, da sva obe stoodstotno nori,« je po sklepnem olimpijskem smuku na športni poti z rosnimi očmi dejala 33-letna Vonnova. »To sem težko doumela in predelala. Trudila sem se zadržati čustva. Boleče telo mi ne bo več dovolilo ponovnega olimpijskega nastopa čez štiri leta. Če bi lahko nastopila v Pekingu, bi bil to medicinski čudež. Pogrešala bom olimpijske igre, to je eden od razlogov, zakaj sem tako čustvena. Želim si, da bi lahko nadaljevala. Zelo se zabavam v tem, kar delam. Žalostno je, želim si še naprej tekmovati, želim si, da me telo ne bi tako bolelo, kot me,« je bil besednjak Američanke kar veteranski, je pa z bronom postala najstarejša olimpijka, ki je osvojila odličje v alpskem smučanju. Lindsey Vonn se je v karieri bojevala s številnimi poškodbami, med drugim si je poškodovala hrbet, zlomila nadlahtnico in gleženj, hudo si je poškodovala obe koleni, desnega leta 2014, levega leto poprej. A svetlolaska bo športno pot potegnila še najmanj za eno sezono; potrdila je, da bo vztrajala tudi v prihodnji sezoni, vse z namenom, da poruši rekord v številu zmag v svetovnem pokalu. Tega drži Ingemar Stenmark, Šved je zbral 86 zmag, medtem ko jih ima Vonnova 81. Maruša Ferk je bila edina Slovenka na startu, z 2,78 sekunde zaostanka je zasedla 19. mesto. »Glede na to, da je teh prvih dvajset res tistih, ki so top in vso sezono vozijo smuke, jaz pa sem odvozila le dva, sem zadovoljna,« je povedala.

Komentarji: