Kubacki zmagovalec, Lanišek z veliko smole končal na 12. mestu

V finalu sta nastopila še Peter in Cene Prevc.
Fotografija: FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters

Poljak Dawid Kubacki (282,1 točke) je s 144 metrov dolgim skokom novi rekorder olimpijske skakalnice v Garmisch-Partenkirchnu, daljava dneva pa mu je prinesla tudi zmago na novoletni tekmi. Lanski dobitnik zlatega orla je zmagal pred prvim favoritom novoletne turneje, Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom (274,9). Slovencev ni bilo v 'top 10'.
 

Velika smola za Laniška


Granerud je bil najboljši po prvi seriji, na koncu pa je moral priznati premoč Kubackemu, ki je skočil do novega rekorda. Kljub temu je Norvežan vodilni v skupni razvrstitvi turneje pred zmagovalcem uvodne postojanke štirih skakalnic v Oberstdorfu, Nemcem Karlom Geigerjem (259,9 točke), ki je bil danes peti.

Na današnji prvi tekmi na izpadanje je nastopilo vseh šest Slovencev, v finalu pa le trije. Najboljši Slovenec to zimo Anže Lanišek, ki je za slovo od leta 2020 v četrtek dobil kvalifikacije za Ga-Pa in ček za 5.000 evrov, je imel danes v prvi seriji drugo daljavo pri 138,5 metra, a so se mu po pristanku prekrižale smuči, da se je komaj rešil padca.

Ker je podrsal z obema rokama, so mu sodniki po točkah upoštevali padec, tako da je bil po polovici šele na 17. mestu, na koncu pa je z 250,7 točke napredoval na 12. Tik za njim je končal Peter Prevc (249,1), edini preostali slovenski finalist Cene Prevc (223,3) pa je bil 29.

Smučarski skakalci se bodo zdaj preselili v Innsbruck, kjer bo na Bergislu 3. januarja tretja tekma 69. novoletne turneje. Že v soboto pa skakalce čakajo kvalifikacije.

Komentarji: